Magazin Srbija

Protest upozorenja poljoprivrednika zbog cene đubriva (VIDEO)

traktor
Ilustracija/Foto: Njuškalo

Nekoliko stotina poljoprivrednika braničevskog okruga danas je protestvovalo zbog visoke cene mineralnih, pre svega, azotnih đubriva, koje je poskupelo 300 odsto.

Udruženje poljoprivrednika „Stig“ zajedno sa stotinak poljoprivrednika traktorima su prošli kroz centar Požarevca i nastavili do Moravskog mosta, gde su na kratko blokirali saobraćaj.

Na ovaj način skrenuli su pažnju na sebe i nezadovoljstvo zbog visokih cena đubriva.

Oni ističu da je današnji protest samo upozorenje. Za sledeću sredu najavljen je novi skup na Moravskom mostu i „totalna blokada saobraćaja“.

Kako navodi lokalni Urban City radio, na pitanje da li ipak očekuje da će se cena đubriva spustiti na traženu koja ne bi bila veća od 650 evra po toni, predsednik Stig-a Nedeljko Savić kaže da je ona samo u mislima, dok je realna cena daleko veća.

– Mi imamo izveštaj sa berze prema kojem đubrivo košta 800 do 900 evra po toni, bez PDV-a i bez prevoza – kaže Savić.

Podsećamo, prema navodima predstavnika Stig-a, ministar Nedimović im je obećao da će cene đubriva biti oborene, a obećanje je samo delimično ispunjeno.

Naime, država je intervenisala merom da u narednih pola godine uvoz azotnih đubriva bude bez carine iz određenih zemalja, a umesto azotnih đubriva po nižim cenama država nudi beskamatni kredit poljoprivrednicima.

Izvor: agrosaveti.rs

Simović: Grdno su pogrešili oni koji smatraju srpskog seljaka neukim

79 Shares
Share via
Copy link