Magazin Srbija

Simović: Grdno su pogrešili oni koji smatraju srpskog seljaka neukim

dragan-simovic

Slika koja je obeležila blokadu puta 3. januara u mestu Pesak je fotografija seljaka na traktoru, kaže za Danas Dragan Simović, iz udruženja „Zaštitimo Dobrinju i okolinu“.

Članovi ovog udruženja blokirali su 3. januara put između Kosjerića i Požege u bili deo blokada puteva na koje je pozvao Savez ekoloških organizacija Srbije.

– Slika koja je obeležila blokade upravo je slika seljaka koji na čelu kolone čita novine na svom traktoru. Ovako izgleda borba našeg seljaka danas, sa njive na blokade, sa blokada u njivu čitajući novine. Grdno su pogrešili oni koji smatraju srpskog seljaka neukim, možda se do sada njegov glas nije čuo ali danas se čuje i tek će se čuti – kaže Simović za Danas.

Foto: Dragan Simović

Savez ekoloških organizacija najavio je nove blokade za 8. januar ukoliko predsednik Srbije i Vlada ne povuku uredbu kojom se omogućava realizacija projekta „Jadar“ komapaniej Rio Tinto za iskopavanje litijuma.

Iz udruženja „Zaštitimo Dobrinju i oklinu“ poručili su pravne države ima samo kada treba da se pišu prijave policije za blokade, ali ne odustaju od njih.

Simović kaže da je on dobio prijavu za prvi protest i blokadu održanu 27. novembra prošle godine, i da nije jedini.

– Dobili smo prijave. Dosta nas, i one i dalje stižu. Niko platio nije, već je priložio žalbu. Advokati dobrom voljom zastupaju nas bez naknade. Al svi ti kojima je stigla prijava i dalje učestvuju u blokadama, jer narod nemogu zaplašiti kaznom – zaključuje Simović.

Izvor: Danas.rs

Novinar RTS o emisiji koja je uzburkala duhove: Ni ja ne bih dao zemlju Rio Tintu

102 Shares
102 Shares
Share via
Copy link