Beograd Vesti

Za bezopasan vazduh: Svi na ulice, kreće ekološki ustanak

Protest pod nazivom“Za bezopasan vazduh“ najavljen je za nedelju 10. januara tačno u podne, na beogradskom Trgu Slavija. Skup povodom, kako je rečeno, „ekstremnog zagađenja u Republici Srbiji“ organizuje neformalna grupa građana „Eko straža“ u ime svih građana naše zemlje, a okupljeni građani će Nemanjinom ulicom doći do zgrade Vlade gde će svoje zahteve„ nalepiti na vrata“ najvažnije institucije izvršne vlasti.

Organizatori u svojoj najavi ističu, da država krši sopstveni Ustav u Članu 74, koji svima nama garantuje „pravo na zdravu životnu sredinu i blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju“, te da zbog nečinjenja države, građani imaju moralnu obavezu da od odgovornih zahtevaju hitno reagovanje kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva.

Inicijatori skupa napominju da će svako vandalsko ponašanje, kao i isticanje političkih simbola biti okarakterisano kao pokušaj „potpirivanja mirnog protesta“ i pozivaju građane da u što većem broju dođu i daju doprinos u borbi za čistiji vazduh.

eko-straza-slika
FB/Eko straza

Takođe, zbog situacije sa koronavirusom neće se postavljati bina za govornike, a iz „Eko straže“ apeluju da građani poštuju mere prevencije u vidu nošenja zaštitnih maski i fizičke distance od dva metra.

Istaknuti član pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandar Jovanović Ćuta je prvog dana 2021. godine, u intervjuu za Newsmaxadria, najavio da Srbiji predstoji „ekološki ustanak“. Povodom spornih projekata na Makišu i i otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto kod Loznice, Jovanović je ocenio da niko nema pravo da uništava prirodu i živote ljudi, a izrazio je uverenje da će korenite promene u Srbiji nastati na talasu ekološke borbe.

„To će biti smrtna kazna za čitav taj prostor. Ukoliko nastave da kriju ugovore i kriju od naroda sudbinu spomenutih područja, sledi im opšta ekološka pobuna. Ubeđen sam, s obzirom na sva ova dešavanja oko ekologije i na energiju koja je proizvedena, da će nas biti mnogo na ulicama. Bez nas, bez građana, ne može niko u naše ime da se dogovara makar imali ne znam koliko poslanika u Skupštini. To nas ne zanima“, podvukao je Jovanović.

Više od 15 organizacija i pokreta podržalo je skup, a svi oni zajedno sa građanima okupiće se pod parolom „Udahni ako smeš“.

Načelnik odeljenja za kvalitet vazduha digao glas, pa nagrađen otkazom

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Srbi najveci pušaci u Evropi, veci i od Turaka, a ovamo brinu o kvalitetu vazduha. Da nije žalosno bilo bi dobar vic. U kafiće ne možeš da uđeš a da te ne zapljusne duvanski dim još sa ulaznih vrata koji nam truje građane, ali to je ne bitno, bitan je onaj vazduh napolju na ulicama

    • Koliko je takvih?? Koji izmedju kafica i parka redovno biraju park? Deca nemaju samo 1god nego i 15 godina

generic vignette (DESK luftika.rs)
9.6K Shares
9.6K Shares
Share via
Copy link