Srbija Vesti

Načelnik odeljenja za kvalitet vazduha digao glas, pa nagrađen otkazom

Milenko Jovanović, doskorašnji načelnik odeljenja za kvalitet vazduha Agencije za zaštitu životne sredine, dobio je otkaz jer se suprotstavio direktoru Agencije zbog menjanja kriterijuma za ocenu kvaliteta vazduha, a kojom je “zagađen” vazduh preimenovan u “prihvatljiv”.

Na prvu promenu parametara koji ukazuju na stepen zagađenosti vazduha, ukazali su – građani koje su, prema rečima Jovanovića, zbunjivali neusaglašeni podaci na sajtu Agencije.

Dobio sam rešenje o otkazu u Agenciji za zaštitu životne sredine i pokrenuo sam pravni postupak preko advokata. Oni će se baviti pravnim delom. Ne dozvoljavam da neko moj besprekorni radni i građanski dosije baci u vodu samo zato što misli da je iznad pravnog sistema države. Ovako za Nova.rs priča Jovanović.

“Šta je rađeno? Ublažavani su kriterijumi iza kulisa, i to usred zime, kada su visoke koncentracije. Zbog toga što sam skretao pažnju na to, doživeo sam školski primer mobinga: isključen mi je telefon i mejl adresa i onemogućeni su mi osnovni uslovi za rad”, navodi Jovanović.

Posle toga je, kaže, iskonstruisan disciplinski postupak.

“U tom postupku je, a to mogu da kažem sa svojih 38 godina iskustva rada u državnoj službi, prekršena i procedura i suština. Sve je tu laž koju je očigledno organizovao direktor ”, istakao je Jovanović.

Optužili su ga da je odgovoran što je atomatski monitoring kvaliteta vazuha zapušten, a objektivno je na visokom , funkcionalnom nivou.

“Ja sam ponosan što je monitoring toliko loš da je najbolji u poslednjih osam godina”, kaže on.

Zapuštene stanice bi trebalo da znače da stanice, odnosno analizatori u njima ne rade dobro.

“A one rade nikad bolje od 2011. godine kad su bile nove. Sada imamo 85 procenata pouzdanih podatka, a pre tri godine smo imali 22 do 23 procenta”, ukazuje naš sagovornik.

Drugo, ističe, kalibraciona laboratorija je uradila terensku kalibraciju u novembru, koja je potvrdila da su analizatori u odličnom stanju.

“Ja sam koordinirao rad eksterne kompanije koja održava analizatore, kako bi se postigao najveći nivo kvaliteta usluge, što je i postignuto”, ukazuje bivši načelnik odeljenja za kvalitet vazduha.

Sin Nataše Miljković završio u bolnici zbog izmišljenog zagađenog vazduha i boljeg standarda

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • O Milenku Jovonavicu sve najgore. Niko za njega nema da kaze ni jednu lepu rec. Veoma incidentan i neuravnotezen covek sklon prevarama i manipulacijama. Svoje porodicne frustracije i lose odnose prenosi na okolinu. Nepodnosljiv za saradnike, veoma neprijatan za komsije. Uzasan karakter.

generic vignette (DESK luftika.rs)
158 Shares
158 Shares
Share via
Copy link