Magazin

Protest frilensera pred Vladom: Poreska koristi poslednji momenat za ubiranje harača

Udruženje radnika na internetu zakazalo je protest za sutra u 17 sati, ispred Vlade Republike Srbije, a uz podršku Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije.

„Na stotine nas upravo dobija pozive od Poreske uprave, koja je odlučila da nam otme sve što smo zaradili i što nemamo odakle da platimo. Počeli su masovno slanje poziva samo par dana pred Novu godinu kako bi mogli da nas oporezuju za ukupno 6 godina!

Našim kolegama je podrška potrebna ne za mesec dana, ne za nedelju dana, već ODMAH. Okupimo se ispred zgrade Vlade u što većem broju kako bismo snažno i solidarno rekli NE uništavanju svih nas! Odgovorimo na organizovanu hajku Poreske uprave na radnike i radnice na internetu!U solidarnosti i jedinstvu je naša snaga! Dođite na protest – više nema izgovora! I, naravno, nosite maske i držite odstojanje jedni od drugih.“ navode iz Udruženja pozivajući sve koji to žele da se protestu pridruže.

Da podsetimo, Poreska uprava je 13. oktobra pozvala sva fizička lica koja prihod ostvaruju iz inostranstva da se prijave za samooporezivanje, a rok za prijavu istekao je 31. oktobra. Nakon toga počela je kontrola fizičkih lica koja su od 2015. ostvarila prihode iz inostranstva, nakon čega su usledili pozivi frilenserima koji se nisu ’samooporezovali’.

I sve to ne bi bilo tako strašno, porez se svuda plaća, i to je normalno u svakoj državi na svetu, da nije nekoliko, blago rečeno, nelogičnosti:

Mnogi članovi URI su, tokom proteklih godina, pokušavali da u Poreskoj upravi dobiju odgovor na pitanje kako da plaćaju porez i ostvaruju prava kao poreski obveznici, i dobijali su odgovor da ’za njihovu delatnost ne postoji način za oporezivanje’.

Rad na internetu nije posebno zakonski regulisan. U Zakonu o radu nema radnika na internetu.

Za sve koji se honorarno bave radom na internetu Poreska uprava propisala je plaćanje poreza, doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje i poreza na nezaposlenost za poslednjih pet godina, retroaktivno, u ukupnom iznosu od oko 46%, što znači da na zarađenih sto dinara minimum 46 odlazi državi. Ne računajući kamate ili kazne. Pritom, iako su u obavezi da plaćaju sve poreze i doprinose, nemaju nikakva prava, ni na zdravstveno ni penziono osiguranje, bolovanja, radni staž, kredite, čekove…praktično su nevidljivi za prava, ali i te kakav trn u oku kada su u pitanju obaveze.

Šta hoće ti frilenseri?

Mnogi žive u ubeđenju da je frilenser u Srbiji mitsko biće koje sedi za računarom i zgrće milione, ne plaćajući nikome ništa, dok ’običnom svetu’ puca kičma. Istina je, međutim, malo drugačija.

Prema nekim podacima, u Srbiji posluje oko sto hiljada frilensera. Srbija je u decembru 2018. godine bila na desetom mestu u svetu, a na četvrtom u Evropi po broju radnika na internetu.  I to su ljudi koji se, na internetu bave najrazličitijim zanimanjima: programiranjem, pisanjem, prevođenjem, podučavanjem, dizajnom, administracijom, istraživanjem.

Dakle, frilenser je i onaj ko zarađuje, recimo, 300 dolara mesečno predajući engleski jezik deci u Kini online. Jako je mali broj onih koji online, na internetu, zarađuju velike sume novca, i oni su uglavnom prijavili preduzetničke radnje ili agencije i plaćaju paušalni porez. I doprinose. I takođe nemaju nikakva prava, bez obzira na to što su ’legalizovali’ svoje poslovanje.

Svi oni, bez izuzetka, novac koji zarade u inostranstvu troše u Srbiji, plaćaju PDV na sve što kupuju, plaćaju račune, dakle, ostavljaju isti taj zarađeni novac Srbiji. Većina radnika na internetu, bili oni frilenseri ili preduzetnici, sami sebi su kupili sredstva za rad, našli poslove, bez pomoći države. I rade na internetu.

Gde je taj internet? Mislim fizički? Geografski? Ako radiš online sa malim Kinezom ili Japancem, gde ti u stvari radiš i zarađuješ taj silni novac? I kome si dužan da platiš porez?

A sada, bez šale: Kako navode u Udruženju, njihovo angažovanje „za cilj ima poboljšanje uslova rada radnika na internetu kroz definisanjeg njihovog radnopravnog i poreskopravnog statusa i prilagođavanje sistema poreza i doprinosa njihovim specifičnim potrebama.“

Njihovi zahtevi i cilj ovog protesta su jasni:

Obustava postupaka poreske kontrole, donošenja i izvršavanja poreskih rešenja po neodrživom i neadekvatnom poresko-pravnom tretmanu za fizička lica koja su ostvarila prihode iz inostranstva.

Početak pregovora i dijaloga o pravnom statusu radnika na internetu, definisanju strukture i finansijskih stopa poreza i doprinosa.

I svi žele da plaćaju porez. Ako budu imali od čega.

Srbija u raljama pretnji: Za neodgovorne neće biti mesta u bolnicama

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Moja ćerka nije mogla da se zaposli u Srbiji, pa je počela da predaje engleski jezik Kinezima. Zarađuje oko 200 evra mesečno. To je manje od minimalca, a država bi sada da joj sa kamatama uzme preko pola toga. Gde to ima? Sutra na protest idem sa mužem, bratom i ćerkom jer sve mogu da trpim, ali kada mi udare na dete, to ne mogu.

486 Shares
486 Shares
Share via
Copy link