Koronavirus Magazin

Srbija u raljama pretnji: Za neodgovorne neće biti mesta u bolnicama

Na pretnje i to da je “narod glup” smo se u ovoj korona godini svi navikli pa gotovo da niko nije iznenađen novom porukom koja stiže iz Kriznog štaba.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ocenio je da je zemlja i dalje u teškoj i ozbiljnoj epidemiološkoj situaciji, zbog čega Novu godinu treba dočekati na drugačiji način i da za one koji planiraju private žurke možda neće biti mesta u bolnicama.

“Na prvi pogled čini se da pada broj zaraženih i hospitalizovanih, ali i dalje je visok broj umrlih. Ovog puta moramo na drugačiji način dočekati Novu godinu, ne kao što smo navikli”, rekao je Tiodorović.

Kaže da je veći deo Kriznog štaba bio za mere koju su predložene, da nema organizovanog dočeka Nove godine, ali ni reprize.

“Opet ćemo 11. januara procenjivati situaciju, kada ćemo videti hoćemo li popuštati ili pojačavati mere”, naglasio je on.

Tiodorović je rekao da će restorani i kafići raditi do 18 sati, a posle praznika se vraćaju na rad do 20 sati.

“Jedino što me plaši da li će privatne žurke, manje ili veće, možda biti veliki rizik u narednom periodu”, naveo je on i predočio da oni koji prave takva okupljanja treba da znaju da su “možda i oni na redu, a da neće biti mesta u bolnicama”.

Dodaje da ukoliko se budu pravile privatne žurke, očekuje da ćemo posle 15. do 20. januara imati novi talas, koji neće biti ništa manje žestok nego ovo što smo imali do sada, piše 021.

Tiodorović je rekao da epidemijska kriva ima tendenciju blagog pada, ali je zabrinjavajuće da je i dalje veliki broj umrlih i to što su bolnice pune.

“Sa vakcinacijom u januaru, možemo u februaru imati broj imunih na niovu od 40 do 50 odsto, čime se približavamo onom broju neophodnom za kolektivni imunitet i verujem da od proleća naš život može početi da liči na onaj pre korone”, rekao je Tiodorović i naglasio da će sigurno primiti vakcinu “kada dođe red na njega”.

Srbija, korona virus i 2020: Od najsmešnijeg virusa do italijanskog i španskog scenarija

 

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

29 Shares
Share via
Copy link