Svet

Najveća nemačka fabrika kondoma otišla u stečaj zbog Rusa

Foto: Pixabay

Rat u Ukrajini traje već četiri i po meseca i nažalost, ne nazire mu se skori kraj. Sukob svakodnevno odnosi ogroman broj ljudskih života, izaziva totalno uništenje jedne evropske zemlje, kao i milione izbeglica i interno raseljenih lica.

Velika ekonomska kriza nadvila se na čitav svet, kao posledica ovog sukoba, ali i sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji, koje imaju za cilj da izoloju ovu zemlju i unište njenu ekonomiju, ali očito da one imaju i bumerang efekat.

Stečaj zbog problema sa naplatom u Rusiji

Tako je jedan od najvećih proizvođača kondoma, CPR GmbH, otišao u stečaj nakon što su eskalirali problemi sa naplatom njihovih proizvoda u Rusiji.

Firma iz Sarstedta u Donjoj Saskoj proletos je objavila da se nalazi u finansijskim problemima.

Prema ranijim izveštajima, firma se našla pod pritiskom zbog deviznih problema i onih s naplatom u svom poslovanju u Rusiji, nakon što je počeo rat u Ukrajini te zavladale sankcije, piše B92.

Firma CPR koja je izvozila u različite zemlje, objavila je podatke prema kojima je od sredine 2020. godine, proizvodila do 200 miliona kondoma godišnje.

Od toga je samo oko 15 odsto ostalo u Nemačkoj, uključujući privatne robne marke od trgovaca, piše Capital.ba.

U Francuskoj je tokom pandemije virusa korona bila nestašica CPR-ovih kondoma, a prema rečima šefa CPR-a Mihaela Keselringa, to se takođe dogodilo u Nemačkoj na početku pandemije. Potražnja u onlajn poslovanju stoga je u početku takođe porasla.

Keselring je potvrdio za Lebensmittel Zeitung (LZ), da firma ne može da nastavi poslovanje. U skladu sa tim, investitori koji su pogledali kompaniju u Sarstedtu nakon otvaranja stečaja nisu dali nikakve ponude za preuzimanje.

Dugo važila za najvećeg proizvođača kondoma u Evropi

Prema informacijama iz LZ-a, oko 80 radnika fabrike već je otpušteno. Međutim, kriza proizvođača počela je mnogo pre rata u Ukrajini.

Već sredinom 2020. bilo je moguće spasiti se od prethodne nelikvidnosti. Sada je CPR-u došao kraj.

CPR GmbH osnovana je 1987. godine i dugo vremena je važila za najvećeg proizvođača kondoma u Evropi.

Njene robne marke „SICO“ i „The Crazy Monkey Condoms“ korisnicima su nudile široku paletu različitih vrsta visokokvalitetnih kondoma „Made in Germany“ od prirodnog gumenog lateksa.

Firma je takođe proizvodila mašine i laboratorijsku opremu potrebnu za proizvodnju kondoma.

Izvor: B92

Žena osuđena na 6 meseci – ‘na kvarno’ bušila kondome partneru

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

131 Shares
131 Shares
Share via
Copy link