Magazin Svet

Čuvena nemačka firma bankrotirala nakon 229 godina postojanja

Zeller keramika
Foto: bo.de/Dietmar Ruh

Ekonomska kriza koja potresa Evropu, pruzrokovala je finansijske teškoće brojnim renomiranim brendovima, koji su poznati po tradiciji i kvalitetu svojih proizvoda već više vekova i dovela ih na ivicu opstanka.

Jedna od njih je i tradiconalna firma Zeller iz Nemačke, koja je nakon 229 godina postojanja bila primorana da proglasi bankrot. Proizvođač posuđa poznat je po brojnim kultnim proizvodima, pišu nemački mediji.

Ovo je drugi put da je nemački proizvođač keramike Zeller zapao u finansijske poteškoće. Sada je firma iz Cel am Harmersbah (Baden-Virtemberg) ponovo morala podneti zahtev za stečaj, prenosi N1.

Prepoznatljivo posuđe uobičajeni deo nemačke trpeze

Bilo uz doručak ili poslepodne, uz kafu i kolač – šoljice i tanjiri s crnim petlom ili kokoškom na žutoj pozadini često su bile glavne na sveže postavljenom stolu u Nemačkoj.

Fabrika Zeller već oko 125 godina proizvodi posuđe serije “Hahn und Henne”. Kako navode iz firme, kultno posuđe se proizvodilo isključivo u Švarcvaldu.

Proizvođač Zeller je tradicionalna nemačka firma. Njihovi proizvodi su vrlo popularni i izvan Nemačke, na primer u SAD, prenosi Fenix magazin.

Već preživeli jedan stečaj pre 16 godina

Firma navodi povećane troškove energije i pad prodajnih brojki kao razloge za podnošenje zahteva za stečaj. Brojne druge firme trenutno imaju slične probleme, poput poznatog proizvođača sira ili popularnog kozmetičkog giganta.

Ipak, kupci zasad neće ostati bez kultnog posuđa. Proizvođač želi nastaviti s radom kao i do sada.

Posuđe “Hahn und Henne” kupci mogu i dalje kupovati, a platu će do daljeg primati i deset zaposlenih u fabrici.

Firma je već preživela jedan stečaj 2007. godine. Kao jednog od najstarijih proizvođača posuđa u zemlji, firmu sada ponovo pokušavaju spasiti.

Proizvođač već decenijama ima finansijskih poteškoća, pišu nemački mediji.

Izvor: N1

Sunovrat tvorca Dormea, od 200 miliona evra imovine do borbe za opstanak

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link