Koronavirus Srbija

Profesor Veličković sa Harvarda: Uz ovakvo ponašanje ne očekujte kraj pandemije pre 2025. godine

Samo da se ovo sra*e konačno već jednom završi i da se stvari vrate u normalu jedan je od najčešćih komentara prethodnih godinu dana većine stanovnika naše planete. Još uvek nema preciznih datuma završetka pandemije, a prognoze se kreću od sjaja do očaja. Više zapravo od smora do očaja.

Još kada se pomisli da je ono ranije moguće uopšte nazvati nekakvom normalom… Ali to je za neku drugu priču. Držimo se situacije sa pandemijom.

Profesor Vladica Veličković, predavač na Univerzitetu Harvard, napisao je na svom Fejsbuku odgovor na, kako kaže, dosta poruka koje mu stižu iz Srbije u vezi sa novim talasima koronavirusa i vakcinacijom koja je u toku.

On se javno obratio preko svog profila „narodskim jezikom“.

Dobijam dosta poruka ovih dana iz Srbije i opravdanu zabrinutost u vezi novog talasa COVID-19 i vakcina. Pokušaću da se…

Posted by Vladica Veličković on Saturday, March 13, 2021

Veličković objašnjava da je izgrađena pogrešna percepcija u javnosti kako vakcina nudi 100 odsto zaštite, u svim situacijama, od onog momenta kada je primite ili da nudi isti taj procenat zaštite od oboljevanja težim oblikom virusa.

Vakcine same po sebi kaže da nisu dovoljne.

– Nespretnom komunikacijom stvorena je pogrešna slika da su vakcine dovoljne za kraj epidemije – napisao je, između ostalog, profesor Veličković.

On kaže da je pogrešno verovanje da će se ove godine epidemija završiti i da će time koronavirus nestati.

Veličković je napisao i da je epidemiološka situacija u Srbiji izuzetno nepovoljna i verovatno najgora od početka epidemije. Uverava da koronavirus neće nestati ove godine već da će postati „endemski kao virus gripa“.

Cilj vakcinacije nije „da iskoreni SARS-CoV-2 već samo da stavi epidemiju pod kontrolu“.

– Da bi vakcinacija stavila epidemiju pod kontrolu potrebno je da broj onih koji su „prelezali“ virus a koji su i dalje imuni i broj vakcinisanih u zbiru bude barem 70% populacije u Srbiji na barem nekoliko meseci. Mi smo još jako daleko od tog procenta. Pri tom ne znamo tačno kada će vakcina prestati da štiti (mozda za godinu ili dve), ali je sigurno da će u jednom momentu u narednim godinama biti potrebna revakcinacija. Imajući to u vidu veoma je vazno shvatiti da samo kombinacija striktnih ‘zaključavanja’ i masovne vakcinacije moze da stavi epidemiju pod kontrolu. Samo vakcine ne mogu to da urade – napisao je profesor Veličković.

On dodaje da se još uvek ne zna do kada vakcina održava antitela, ali da je sigurno da će u jednom trenutku, možda za godinu ili dve, biti neophodna dodatna revakcinacija.

– U najgorem scenariju gubljenjem imuniteta od vakcina i gubljenjem imuniteta stečenog infekcijom , bez striktnih restriktivnih mera i velikog zahvata vakcinacijom, kraj epidemije nije izvestan u skorijoj budućnosti – ocenjuje.

On objašnjava kako se meri postotak efikasnosti vakcine i opominje da ne sme doći do preranog opuštanja, koje je realnost.

– Efikasnost vakcina se ispituje tako što se volonterima u studiji da vakcina ili placebo. Kako volonteri do kraja studije i ne znaju da li su zaštićeni ili ne te se većina i dalje pridrzava mera. Tako da efikasnost vakcine od 90% vazi za takve slučajeve. Ako vi mislite da lumpujete na splavovima posle vakcine ne nedajte se efikasnosti od 90% – kaže Veličković dodajući i sledeće.

– Trenutno u Srbiji postoji opasna kombinacija brzog i masivnog vakcinacionog programa i nepostojanja gotovo nikakvih mera. Takva kombinacija je idealna za razvoj novih sojeva na kojima vakcine neće delovati. Mi smo mala zemlja i ako se to desi niko neće razvijati vakcinu za nas, što moze da nas košta nove višegodišnje izolacije – upozorava profesor.

Veličković podvlači da su ovo činjenice i da “farbanje realnosti u ružičasto koje Vam nude pojedine kolege neće promeniti konsekvence”.

– Realnost i opcije su sledeće. Rigorozne mere plus vakcina i izlaz iz epidemije tokom ili krajem 2022. godine. Nastavak kako jeste i ne planirajte ni naznake izlaska iz krize pre 2024.-2025. jer u najgorem slučaju nas čeka novi soj i nepoznate posledice posle toga – napisao je Vladica Veličković.

Od sutra strožije epidemiološke mere, Kon insistira na zaključavanju

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

320 Shares
320 Shares
Share via
Copy link