Koronavirus Magazin

Od sutra strožije epidemiološke mere, Kon insistira na zaključavanju

Vlada Srbije će danas nakon 14 sati usvojiti nove epidemiološke mere, a kako je već najavljivano očekuje se da one budu značajno strožije od mera koje su trenutno na snazi.

Sednica Kriznog štaba neće biti održana danas, ali prema navodima Tanjuga, mere su dogovorene tokom jučerašnjeg dana i čeka se samo potvrda Vlade Srbije.

Medicinski deo Kriznog štaba, ali i lekari iz kovid bolnica, traže pooštravanje mera i zatvaranje objekata na 10-15 dana, kako bi se maksimalno smanjili kontakti.

“Medicinski deo Kriznog štaba ostao je na svojim pozicijama, zbog činjenice da se epidemiološka situacija pogoršava. Moramo sprovesti oštre mere kako bismo sprečili dalje širenje virusa. Uz činjenicu da se povećava broj pacijenata u bolnicama, da se povećava broj vakcinisanih, ali da to nije još uvek dovoljno”, kazao je Kon za N1.

Prema njegovim rečima, minimum za “zatvaranje”, odnosno vreme tokom kojeg treba da se smanje kontakti, kako bi došlo do smanjenja broja zaraženih, sada nije više 10 dana, nego 14.

“To je minimum vremena koje će biti potrebno da se spusti aktivnost virusa“, prenosi Nova.

Spekuliše se da će nove mere uključiti dodatno skraćivanje radnog vremena za ugostitelje od ponedeljka do petka, dok će vikendom sve biti zatvoreno.

“Nijedna država ne može da donese mere koje će biti toliko efikasne da spreče masovno zaražavanje ako se svaki pojedinac ne ponaša odgovorno i savesno”, oglasila se juče i Darija Kisić Tepavčević.

Broj novozaraženih u Srbiji na dnevnom nivou prelazi 4.500, kovid bolnice su pune, od petka je jedan deo KBC Zvezdara ponovo vraćen u kovid sistem, raste broj pacijenata na respiratoru, ali raste i broj umrlih od posledica koronavirusa na dnevnom nivou.

Za nama je vikend tokom koga su radile samo prodavnice prehrambene robe, apoteke i benzinske pumpe, sve ostalo bilo je zatvoreno. Takav je bio i prošli vikend, ali očigledno da to nije dovoljno jer broj novozaraženih nije smanjen.

Premijerka Srbije Ana Brnabić juče je, tokom obilaska lazarevačkog sela Junkovca, rekla da će mere “sigurno morati da budu pooštrene”. Ona je navela da razume zdravstvene radnike, ali da se mora razmišljati i o tome šta će doneti dodatne restrikcije u smislu dodatnog kršenja mera koje ne može da se kontroliše, piše Blic.

– Pokušavamo da nađemo balans i mislim da u tome uspevamo, jer i dalje imamo generalno dosta dobre pokazatelje i ekonomske i zdravstvene – rekla je premijerka.

Ana Brnabić: Prelazimo na oštrije mere

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
163 Shares
163 Shares
Share via
Copy link