Koronavirus Svet

Profesor Čen nije optimista kada je reč o leku za COVID-19

U Kini su na pacijentima obolelim od koronavirusa isprobani svi potencijalni antiviralni lekovi koji su ili u fazi tri kliničkih istraživanja ili su već odobreni za neke druge indikacije, ali lek još nije pronađen, kaže profesor Džinzu Čen sa američkog MIT univerziteta.

“Iako postoje izveštaji da bi određeni lekovi mogli da imaju terapeutski efekat, da bismo to i potvrdili, neophodna su kontrolisana klinička istraživanja sa većim brojem pacijenata”, rekao je on za beogradski Novi Magazin.

“Postoji vrlo mala verovatnoća da će jedan lek biti efikasan za sve ljude. Kao i sa vakcinom, neophodno je paralelno razvijati nekoliko različitih terapija da bi se povećala šansa za terapeutski uspeh”, dodao je profesor Čen.

On smatra da je svet još u procesu saniranja krize kako bi se smanjio broj infekcija i da je, “pre nego što dobijemo adekvatnu terapiju ili vakcinu, strategija “testiranje–praćenje–izolacija” jedina opcija koja može da stavi širenje zaraze pod kontrolu kako bi se ljudi vratili na posao”.

Profesor Čen je izrazio nadu da će pandemija podstaći rast investicija za istraživanje infektivnih bolesti: od monitoringa i dijagnostike, do terapija i razvoja vakcina.

“Ako uzmemo u obzir negativan ekonomski efekat ove pandemije, investicije u istraživanja će doneti najveći povrat novca u budućim pandemijama. Finansije će u najvećoj meri morati da dođu iz federalnog budžeta (SAD), ali će saradnja raznih federalnih agencija, akademskih institucija i industrije biti neophodna kako bismo razvili tehnologije za sprečavanje budućih pandemija i, ukoliko se dese, na njih odgovorili efikasnijim merama”, rekao je profesor.

Studija o antimalariku hidroksiklorokinu nije bila tačna, još uvek nemamo lek za koronavirus

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link