Novi Sad

Novčanici Novosađana još tanji, poskupljuju usluge upravnika zgrada i održavanje

Grbavica zgrade
Foto: Luftika, ilustracija

Svakodnevno smo svedoci trenda sveopšteg poskupljenja, te gotovo da nema proizvoda ili usluge čija cena nije skočila u poslednjih par meseci.

Pored činjenice da Novosađani od danas dodatno moraju dobro da paze gde parkiraju, pošto će im „pauk“ samo za pokušaj odnošenja vozila naplatiti 3.000 dinara, novčanici će im dodatno utanjiti, jer se podižu mesečne naknade prinudnih upravnika kao i troškovi investicionog održavanja stambenjaka.

Naknade usklađuju sa nerealnom prosečnom zaradom

Kako piše 021, ove naknade su porasle zbog usklađivanja sa visinom prosečne neto zarade u Novom Sadu za prethodnu godinu prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Inače, iznos prosečne plate koju objavljuje zavod daleko je od realne zarade, jer poslednji podaci govore da su Novosađani u martu u proseku zaradili 89.000 dinara.

Ovim je nastavljen višegodišnji rast naknada, pošto prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, raste prosečna plata u vojvođanskoj prestonici.

Domaćinstva će, u odnosu na stan od 50 kvadrata, plaćati oko 50 dinara više po stanu u odnosu na dosadašnja mesečna izdvajanja za upravnika.

Za zgrade do osam stanova naknada po stanu je 303 dinara, dok je do sada bila 272 dinara.

Za zgrade od osam do 30 stanova ova naknada iznosiće 364 dinara u odnosu na dosadašnjih 326 dinara.

Za zgrade sa više od 30 stanova naknada prinudnom upravniku biće 424 dinara, dok je do sada bila 381 dinar.

Za garažu će naknada iznositi 61 dinar, što je sedam dinara više, a za garažni boks i garažno mesto 121 dinar što je 12 dinara više nego do sada.

Pored upravnika, skače i cena tekućeg održavanja po kvadratu

Gradsko veće je donelo odluku da se uskladi i cena tekućeg održavanja zgrada, tako da je povećana visina naknade.

Tako će prema novom cenovniku mesečno za tekuće održavanje svaki stan ili poslovni prostor u zgradi bez lifta izdvajati 455 dinara umesto dosadašnjih 408 dinara, dok će u zgradi sa liftom plaćati 591 dinar, a do sada je to iznosilo 530 dinara.

Vlasnici garaža će mesečno plaćati 273 dinara u odnosu na dosadašnjih 245 dinara. Vlasnici zajedničke garaže ili garažnog bloka izdvajaće mesečno 182 dinara što je za 18 dinara više, a za samostalne delove zgrade poput prostorija u kojima su tehnički uređaji, trafo-stanice, skloništa i slično, izdvaja se 273 dinara, dok je do sada bilo 245 dinara.

Odlukom Gradskog veća doneto je i rešenje kojim su naviše korigovani iznosi investicionog održavanja koji se plaćaju po kvadratu stana. Ova naknada se plaća u nekoliko kategorija i cene su povećane za iznose od oko 50 para do oko dinar i po.

Tako sada će po kvadratnom metru stana ili poslovnog prostora za zgrade bez lifta starosti do 10 godina naknada biti 3,9 dinara umesto 3,5 dinara, dok je za zgrade starosti od 10 do 20 godina sada 5,9 umesto 5,3 dinara,

Za stambene objekte starosti od 20 do 30 godina naknada je porasla sa 7,1 na 7,8 dinara i za zgrade preko 30 godina naknada je sa 8,9 dinara skočila na 9,8 dinara.

Izvor: 021

Cunami poskupljenja: Rekordna cena hrane, ugalj 82% skuplji, prete nestašice

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

86 Shares
Share via
Copy link