Novi Sad Vesti

Novi udar po džepu Novosađana, ‘pauk’ naplaćuje 3.000 za pokušaj odnošenja vozila

Pauk nosi vozila
Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

U Novom Sadu verovatno nikada nije postojao veći problem sa pronažanjem slobodnog parking mesta, posebno u centru, ali sve više i u drugim delovima grada.

Zbog ovakve situacije, gradske vlasti su se odlučile na izgradnju dve podzemne garaže u centru, u pokušaju da se rastereti saobraćaj i postojeći parkinzi, ali dok dočekamo njihov završetak, verovatno će vladati još veći saobraćajni haos.

Upravo zbog toga, neki sugrađani pokušavaju da malko zaobiđu zakon i parkiraju svoje četvorotočkaše na mestima koja nisu za to predviđena, međutim, sveopšta nekultura se preslikala i na saobraćaj, pa smo neretko svedoci izrazito bahatog parkiranja.

Jedno od najrevnosnijih, ali verovatno i najnepopularnijih gradskih preduzeća – “Parking servis”, rešio je da uvede dodatne namete za nesavesne vozače, od petka, 27. maja.

Izmenom postojećih propisa omogućen ovaj namet

Kako piše 021, pokušaj odnošenja vozila “pauk” službom “Parking servisa” naplaćivaće se 3.000 dinara od ovog datuma.

Novi udar po džepu građana koji se koji se nepropisno parkiraju uvodi se nakon što je izmenjen postojeći propis.

Gradsko veće je 23. februara, posle javnog uvida, promenilo Odluku o ceni parkiranja, uklanjanja motornih vozila i postavljanju uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila, time što je dodalo novu tačku broj 11 – “pokušaj uklanjanja nepropisno parkiranog vozila”.

Ovo je 11. maja potvrdio i Nadzorni odbor “Parking servisa”, a kako je odluka u Službenom listu objavljena 19. maja, sa rokom primene od osam dana, datum uvođenja novog nameta je petak, 27. maj.

Novi način kažnjavanja je objašnjen time da je u Zakonu o komunalnim delatnostima, kao i u članu 296. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, definisano da će se odnošenje nepropisno parkiranog vozila prekinuti ukoliko na lice mesta, pre odnošenja, dođe vozač.

Ipak, definisano je i to da će vozač snositi sve do tada nastale troškove, što je navedeno i u gradskoj odluci o javnim parkiralištima.

Največi deo sredstava od kazni ide na plate zaposlenih u ovoj službi

“Prilikom intervencije ‘pauka’, a naročito po pozivu građana, često se dešava da se preduzmu prethodne radnje za uklanjanje vozila, ali se u toku tog procesa vozač pojavi na licu mesta. U dosadašnjoj praksi ‘pauk’ je prekidao rad i napuštao lokaciju. Dolazak radnika i vozila na lokaciju, kao i prethodne radnje za uklanjanje vozila iziskuju troškove Parking servisa. Samo u 2021. godine bilo je 1.767 pokušaja, iz čega vrlo jasno proizilaze i materijalni troškovi Parking servisa”, navodi se u odluci u koju je 021.rs imao uvid.

U istom aktu piše i da bi sistem naplate 3.000 dinara podrazumevao uručenje propisne dokumentacije vozaču uz obavezu plaćanja u roku od osam dana.

U odluci se navodi i troškovnik kojim se ukazuje kako je utvrđena cena od 3.000 dinara za pokušaj odnošenja nepropisno parkiranog vozila. Kako se može videti, najveći deo sredstava, 52 odsto, ići će na troškove zarada zaposlenih u Parking servisu.

Izvor: Žarko Bogosavljević za 021

Limanci nisu glasali za SNS, pa preko noći ostali bez parking zone i automobila

Čitajte Luftiku na Google vestima

69 Shares
Share via
Copy link