Magazin Srbija

Cunami poskupljenja: Rekordna cena hrane, ugalj 82% skuplji, prete nestašice

Drvo ogrev
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Svedoci smo ogromnih poskupljenja na svakom koraku, pa je građanima sve teže da sa prosečnom platom izguraju do kraja meseca.

Na sveopštu inflaciju nisu imuni ni proizvođači, ali ni uzgajivači stoke,  jer je cena svih sirovina takođe porasla, pa se mnogi razmišljaju da li uopšte da tove životinje ove godine.

Cena ogreva je takođe otišla u nebesa, pa se tako mnogi već utrkuju da obezbede ogrev za zimu, iako je grejna sezona praktično tek završena.

Kako plate ne prate rast cena, udar na već ionako tanak kućni budžet je sve veći. Što je najgore, krizi se ne nazire kraj.

Najviša ikad zabeležena cena prasića

Prema podacima Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS), cena prasića u Sremu dostigla je 450 dinara po kilogramu što je najviša ikad zabeležena od kada se prate kretanja ponude i tražnje na domaćim stočnim pijacama.

Rekordna cena prasića u Sremskom okrugu direktna je posledica nestašice u Evropi, navodi se u izveštaju STIPS-a.

Rast cena je prisutan jer je proizvodnja drastično poskupela zbog prilika u svetu, kažu analitičari, a poskupljenju svedoče i kupci u Sremu.

Promene na tržištu prvi su primetili sami proizvođači.

Uzgajanje svinja
Foto: RTV

Saša Štrbački iz Laćarka, koji se godinama bavi uzgojem prasića uprkos cenama koje su u proteklom periodu bile niže, kaže da je njegova proizvodnja stabilna.

Trenutno u oborima ima 90 prasića, a godišnje izgoji od 900 do 1000 prasića težine do 25 kilograma. Što se tiče prodaje kaže da ima obezbeđeno tržište te se za plasman svoje robe ne plaši.

Dvogodišnja kriza se itekako oseća i u stočarstvu

Zbog poskupljenja imputa proizvođači razmišljaju da li uopšte da ulaze u tov što, prema Izveštaju STIPS-a, može izazvati velike poremećaje, prenosi RTV.

Prema rečima proizvođača, nešto bolje prolaze oni koji imaju hranu iz sopstvene proizvodnje.

Dvogodišnja kriza na tržištu hrane uzima danak i u stočarstvu, mada analitičari prave efekte očekuju tek s jeseni te upozoravaju da je potrebno maksimalno očuvati ovaj sektor, u smislu podrške i razumevanja potrebe uzgajivača.

Već sada je internet prepun oglasa za ogrev

Kao što je već rečeno, trend sveopšteg poskupljenja nije zaobišao ni ogrev iako je zima tek nedavno prošla. Već sada je cena uglja čak 82 odsto skuplja u odnosu na prošlu grejnu sezonu, a drastično je poskupelo drvo i pelet.

Upravo je to nateralo mnoge građane da već sada misle na sledeću zimu i na vreme kupe ogrev, jer se očekuje da će cena i dalje rasti, posebno jer je količina novca koju treba izdvojiti uvek manja u letnjoj sezoni. Već sada je internet prepun oglasa za prodaju ogreva.

Cena peleta trenutno se kreće od 26.500 do 42.000 za tonu, dok je za kubni metar drva potrebno izdvojiti od 9.000 do 11.000 dinara. Ukoliko niste u mogućnosti da sami iscepate drva, kubni metar već iscepanih koštaće vas 11.000 dinara.

Drvo ogrev
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Kada je u pitanju ugalj, korisnici za tonu plaćaju od 7.000, pa sve do 42.000 dinara.

Tokom prošle grejne sezone, cene ovih ogrevnih materijala bile su znatno niže. Tako je pelet koštao između 30.000 i 36.000 dinara po toni, dok je kubni metar drva koštao manje od 9.000, koliko je sada minimum.

Veliki rast cena beleži i ugalj, koji je prošle sezone koštao od 8.000 do 23.000 dinara.

Građani naglašavaju da nikad nisu više novca izdvajali za ovu svrhu

Kako za Novu kažu iz stovarišta „Kopaonik“, ljudi su uveliko počeli da kupuju ogrev, na čiji je rast cena najviše uticala aktuelna Ukrajinska kriza. Ipak, potvrđuju i da će cene nastaviti da rastu zbog nestabilnosti na tržištu, a u najgorem slučaju – slede nam nestašice.

Cene ogreva variraju u zavisnosti u kom delu Srbije ga kupujete, a podložne su i stalnim promenama. Međutim, građani u svim mestima u državi su složni u oceni da nikad nisu izdvajali više novca za ovu svrhu.

Ovakav trend nije zaobišao ni Novi Sad, pa ćete, u zavisnosti od kvaliteta drveta, kao i da li vam je potrebno sečenje, za kubni metar drva platiti između 6.200 do 9.000 dinara, dok je cena za kilogram peleta 38 dinara – odnosno 38.000 za tonu.

Ko preživi zimu sa mesom u frižideru i drvetom u furuni, pričaće. Možda prinudno svi postanemo smrznuti vegani. Svakako da nas očekuju još teži dani.

Izvori: RTV, Nova

Za „crvenu“ više ništa ne možeš da kupiš, iz prodavnice izlazimo sa 2 kesice i bez 1.500 dinara u novčaniku

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

291 Shares
291 Shares
Share via
Copy link