Magazin

Prodaju delove brazilske prašume Amazonije preko Fejsbuka!

Zaštićena područja uključuju nacionalne šume i zemljište rezervisano za autohtone narode, a Amazoniju biolozi smatraju domom čak polovine svih kišnih svetskih šuma.

Amazon je mesto, koje biolozi smatraju domom čak polovine svih kišnih šuma na svetu.

Površina pod kojom su šume zauzima 7 miliona kvadratnih kilometara, a one se prostiru od Brazila, preko Perua, Kolumbije i drugih zemalja Južne Amerike.

Njihovo ugrožavanje ozbiljno preti globalnom stanovništvu, menja klimu, utiče na kiseonik.

Ipak, to ne sprečava „moderne prodavce“ da prodaju delove brazilske prašume Amazonije, ilegalno, preko Fejsbuka.

Zaštićena područja uključuju nacionalne šume i zemljište rezervisano za autohtone narode, piše BBC.

Neke parcele, oglašene preko ove društvene mreže (Facebook Marketplace ads) – veličine su i do 1.000 fudbalskih terena.

Fejsbuk je rekao da je spreman za saradnju sa lokalnim vlastima, ali je nagovestio da neće preduzimati samostalne mere kako bi zaustavio ovu trgovinu.

„Naše trgovinske smernice zahtevaju od kupaca i prodavaca da se pridržavaju zakona i propisa“, dodala je kalifornijska tehnološka firma.

Vođa jedne od autohtonih zajednica apeluje na Fejsbuk da uradi više po tom pitanju, dok Ivaneide Bandeira, šefica jedne nevladine organizacije za zaštitu životne sredine, kaže da su „osvajači zemlje toliko samouvereni, da se ne stide prodaje šuma preko Fejsbuka niti ilegalnog biznisa sa zemljom“.

Krčenje šuma u ​​brazilskom Amazonu traje već deset godina, a Facebook Marketplace je postao gde „ne postoji rizik od inspekcije državnih agenata“.

Kupci na ove divlje delove, spremne za obradu, gledaju kao na mogućnost za investiranje. Mnogi oglasi stigli su iz Rondonije, države koja je najviše pošumljena u brazilskoj regiji prašume.

Izvor: Telegraf Biznis

Orangutan u borbi sa bagerom koji mu uništava dom slomio nas je na milion komada

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

10 Shares
Share via
Copy link