Magazin

Ruši se čuvena vila „Crnogorka“ na Dedinju, do 2018. bila u vlasništvu Jelisavete Karađorđević

vila-crnogorka-jelisaveta-karadjordjevic
Foto: Zorana Jevtić, Sonja Spasić

Čuvena vila „Crnogorka“ u Užičkoj 1 u rezidencijalnom delu Dedinja polako nestaje sa mape grada, a na njenom mestu izgradiće se kompleks zatvorenog tipa, od 12 luksuznih porodičnih kuća, „visoke tehnološke opremljenosti“, čiju će privatnost čuvati visoke zelene ograde.

U zgradi Gradske uprave u Ulici 27. marta danas je počela javna prezentacija ovog urbanističkog projekta koji čini osnov za izgradnju ovog kompleksa.

„Crnogorku“ godinama je koristila ambasada Crne Gore, a ovaj prostor ubuduće će zauzeti više manjih vila. Vila je inače bila u vlasništvu princeze Jelisavete Karađorđević do 2018. godine.

Novi stambeni kompleks zatvorenog tipa gradiće se na 1, 4 hektara i biće oivičen sledećim ulicama: Užičkom, Krajiškom i Kačaničkom, a kroz njega će se prostirati i centralna promenada.

Centralna promenada zamišljena je kao zajednička površina, namenjena svim stanarima budućeg mini naselja.

Investitor budućeg luksuznog kvarta je „Princes park“ iz Zemuna, a dokument koji prethodi izdavanju lokacijskih uslova izradio je biro za projektovanje „Urbo integra“ iz Beograda.

Autori idejnog rešenja budućeg kompleksa od oko 16.000 kvadratnih metara su arhitekte Aleksandar Sudžuković i Radmila Ćebić.

– Unutar kompleksa planirana je „centralna promenada“ prvenstveno pešačka, ali projektovana kao kolsko-pešačka radi mogućnosti prolaska interventnih ili putničkih vozila u hitnim slučajevima.

Ta integrisana ulica planirana je sa jednosmernim kretanjem vozila u smeru od Užičke ka Kačaničkoj ulici- piše u UP-u kojim je predviđeno 54 parking mesta od kojih će 24 biti u 12 zatvorenih garaža i 30 slobodnih parking mesta, od čega su četiri rezervisana sa osobe sa invaliditetom.

Visoko rastinje, kao i zelena živa ograda štitiće privatnost stanara celog kompleksa.

vila-crnogorka
Foto: Printscreen

Princeza prodala vilu 2018.

Princeza Jelisaveta prodala je vilu „Crnogorku“ avgusta 2018. godine, pet godine pošto ju je dobila nazad u procesu restitucije. „Čitav život čekam da povratim vilu svoje majke, ali nikada nisam gubila nadu“, tim rečima, princeza Jelisaveta Karađorđević, drhteći od uzbuđenja, preuzela je ključeve dedinjske vile „Crnogorke“.

Vila joj je vraćena odlukom Agencije za restituciju pošto je 1947. godine konfiskovana od njene majke, kneginje Olge. Vila je veličine oko 700 kvadrata i i tada je bila opremljena nameštajem crnogorske ambasade, koja se tada preselila u Čakorsku ulicu.

Plato sa fontanom, bašta i bazen

U parku prema Užičkoj ulici nalaziće se plato sa fontanom i zajednička „letnja kuhinja“ sa baštom i bazenom uz Kačaničku ulicu koja karakter „kluba“ kompleksa.

Na svakoj parceli veće površine od 2.000 kvadratnih metara planirana je izgradnja po dve porodične vile. Sve one projektovane su tako da u zavisnosti od pozicije objekta i nivoa garaže imaju podrum ili suteren prizemlje, prvi i povučeni sprat.

– Svaka vila ima zasebni deo definisan zelenom ogradom, kao i dvorišni namenjen isključivo vlasniku vile. Pripadajući prostor oko vile čini ulazni deo sa zelenilom, bočni sa zelenim površinama i rastinjem, i zadnji deo u kojem se formira dvorište, prostor za roštilj, igru, vrt – navedeno je u UP za izgradnju građevinskog kompleksa sa 12 vila na Savskom vencu.

Prilaz ovom kompleksu biće dostupan kroz zajedničku garažu koja će imati dva ulaza – izlaza, kao i pristup liftovima iz Užičke. U garažnom delu kompleksa biće tehnički i prostor za parkiranje, zatvorena garaža za dva vozila za svaku od vila, perionica automobila i lift.

Vila porodice Đoković u Rumi ostavlja bez daha (FOTO)

Izvor: Kurir.rs/Blic

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

65 Shares
Share via
Copy link