Magazin Novi Sad

Nastavnci primorani da spuštaju kriterijume: Gradivo za decu sa autizmom sad zadaju za 2

skola naslovna

Deca nisu zainteresovana za školu i nemaju radne navike, nastavnici imaju male plate i nisu motvisani, obarazovanje nije na ceni jer i najbolji studenti ne mogu da se zaposle bez veze –  sve je to začarani krug iz koga kao društvo ne možemo da se izvučemo još od devedesetih.

Jedno je sigurno, obrazovni sistem nam je u velikom problemu, posledice toga svi osećamo, a nikakvi koraci se ne preduzimaju da se to promeni.

Roditeljima ostaje jedino da plaćaju privatno časove i to za bolje ocene, a ne za stvarno znanje.

Rupe u znanju

Cene privatnih časova u Novom Sadu su oko 10 evra za sat vremena. Najviše posla imaju matematičari, ali i nastavnici engleskog i nemačkog jezika. Nije neobično da i iz drugih predmeta, kao što su geografija, hemija, fizika, roditelji deci plaćaju privatne časove.

– Detetu već godinama plaćam časove engleskog jezika i matematke povremeno. Naravno da bih volela kada bi moje dete sve savladalo u školi, ali pošto to nije moguće primorana sam da je šaljem privatno kako bi imala bolju ocenu. Smatram da je problem u celokupnom obrazovnom sistemu, jer mi nije logično da deca ne mogu da nauče u školi, a isto to gradivo nauče privatno. To je sve posledica dugogodišneg zapošljavanja preko veze nastavnika koji nisu dorasli ovom plemenitom zanimanju – kaže Novosađanka Nataša I.

Sličnog je mišljenja i Jelena K. koja je počela da plaća privatne časove sinu kada je trebalo da polaže malu maturu.

– Nekoliko meseci nam je kući dolazio nastavnik koji je mog sina spremao iz matematike. Prešli su svo gradivo od šestog do osmog razreda i rekao mi je da dete ima ogromne praznine u znanju, koje vuku korene još od učiteljice. Nažalost, ta praznina se pokazala na završnom ispitu, kada je na kraju imao tek 11 bodova, uprkos privatnim časovima. Sreća u nesreći je bila ta što je većina bila kao on pa je uspeo da upiše školu koja mi je bila druga na listi želja, objašnjava Jelena.

privatni časovi

Jedva dvojka

 

Da deca imaju velike praznine u znanju, slažu se i nastavnici koji drže privatne časove.
– Meni uglavnom dolaze deca koja imaju problem u školi i roditelji ih onda šalju privatno da bi popravili ocenu. Međutim, takvom detetu nije dovoljno održati par časova pred kontrolni, naročito kada je reč o matematici koja treba da se vežba svakodnevno. Najgore mi je kada i posle privatnih časova dete jedva dobije dvojku. Osećam se loše, a naročito kada roditelji mene pitaju zašto je opet dobilo lošu ocenu. Neki očekuju od privatnih časova da reše sve detetove probeme sa učenjem. Da ne moram, ne bih držala privatne časove, ali plate prosvetara su male, naročito ako nemate punu normu, pa sam prinuđena, kaže nastavnica matamatike koja radi u jednoj srednjoj školi u okoliu Novog Sada.

tabla

 

Nemaju koncentraciju

 

Naročiti pad u kvalitetu znanja, ali i radnim navikama dogodio se posle Korone.

– Deca mescima nisu išla u školu, nastavu su imali online i kao da su zaboravila kako se uči. Takođe, primećujem ogroman problem sa koncentracijom kod dece. Nekada je bilo uobičajeno da se drži dvočas, sat i po vremena, a sada dece jedva izdrže jedan sat. Pada im koncentracija, zevaju, gledaju u telefon. Ipak, imam i dece koja su fantastična. Vole da uče, prate nastavu, fokusirani su, lepo zapažaju i donose zaključke. Nažalost oni su u manjini. Pošto radim u osnovnoj školi i držim privatno časove, mogu da potvrdim da je poslednje tri godine, nivo znanja izuzeno opao, pa smo i mi nastavnici primoran da smanjimo kriterijume. Najbolji primer toga je činjenica da ono što sam ranije zadavala da nauče deca sa autizmom, sada dajem za dvojku zdravoj deci. To je poražavajuće, naglašava nastavnica geografije koja je želela da ostane anonimna.

Kada se sve sabere, roditelji koji imaju dvoje dece školskog uzrasta u proseku treba da izdvoje oko 100 evra mesečno, ako svako dete ima po jedan privatan čas nedeljno. A gde su još časovi jezika, sporta ili neke druge aktivnosti.

Vanja (28) otkrila koliko je mučno biti nastavnica u Srbiji: Roditelji bi da im škola vaspita decu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Helena Duković

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

67 Shares
Share via
Copy link