Srbija Vesti

Građani blokirali radove, zaustavili istovar šuta i stali u stražu u prirodnom staništu Reva

bara reva protest
Aleksandar Jovanović Ćuta na protestu kod Reve, Foto: BETAPHOTO/SVETLANA DOJCINOVIC

Stanovnici beogradskog naselja Krnjača, Aleksandar Jovanović Ćuta ispred udruženja građana „Očuvajmo reke Stare planine“, arhitekta Dragoljub Bakić i članovi nekoliko ekoloških organizacija okupili su se danas (21. maj) na stovarištu građevinskog otpada u prirodnom staništu Reva i zaustavili istovar šuta.

U saopštenju udruženja Bela čaplja navodi se da je kontinuiranim zatrpavanjem drveća otpadom do sada u ovom prirodnom staništu već uništeno 80 hektara šume. Reva se nalazi preko puta Ade Huje, na tek pet kilometara od centra Beograda.

Stotine kamiona svakodnevno istovaraju otpad u ovom području, a plan je da se tu istovari 100.000 tona drobljenog šuta i mešanog građevinskog optada, dodaje se u saopštenju.

No pasaran!

Građani koji su došli u Revu podigli su šatore i saopštili da se odatle neće pomeriti i neće dozvoliti ubijanje drveća, ptica i biljaka, a pozvali su Beograđane da im se pridruže.

Oni zahtevaju hitnu obustavu radova dok se ne završi korekcija studije o uticaju na životnu sredinu, od gradonačelnika Beograda traže da dođe na Revu i izjasni se zašto se dozvoljava uništavanje zelene oaze, a od ministarke za zaštitu životne sredine da hitnom reakcijom obustavi radove i ekocid.

Ćuta: Reva je od danas pod zaštitom građana

„Blokirali smo radove, zaustavili kamione, nema njima više prilaska. Od danas je Reva pod zaštitom građana“, rekao je za Nova.rs Aleksandar Jovanović Ćuta.

On je naglasio da će to trajati dokle god se „ne zaustavi ovaj zločin“, te da neće dozvoliti nikome da priđe.

„Onaj ko je smislio da se zagranjuje živa šuma gde se nalazi preko 130 vrsta ptica, moraće da dođe ovde da nam objasni po kom zakonu je počeo da se radi ovaj zločin nad prirodom. Naravno, za to su odgovorni gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, ministarka Irena Vujović, direktor Gradske čistoće i drugi“, kaže Ćuta.

Ističe da se za sada okupilo oko 30 građana i poručuje da se neće pomerati.

Kineski Ziđin bez dozvole radi i noću i danju, SNS pritišće aktiviste da ćute

280 Shares
280 Shares
Share via
Copy link