Magazin

33 godine kasnije Pripjat izgleda kao novosadski Limani, samo sa više zelenila (VIDEO)

Od nuklearne katastrofe u ukrajinskoj elektrani Černobilj prošlo je 33 godine, a obližni grad Pripjat, udaljen svega 3 kilometra, postao je svojevrsni grad duhova.

Iako je od incidenta prošlo više od tri decenije, Černobilj i danas privlači ogromnu pažnju, najviše zahvaljujući popularnoj istoimenoj seriji.

Nedavno se na Jutjubu pojavio snimak napuštenog grada koji je napravljen dronom, a autor video-snimka je Voren Urbeksing.

On je pomoću svog drona snimio jezive snimke praznih zgrada, bolnica, škola, uništenih i davno zaboravljenih zabavnih parkova.

Niz eksplozija u nuklearnoj elektrani Černobilj dogodio se 26. aprila pre 33 godine. Ova katastrofa smatra se jednom od najvećih ekoloških katastrofa u istoriji.

U Ukrajini, Rusiji i Belorusiji oko pet miliona ljudi bilo je izloženo visokom stepenu radijacije, a radioaktivni oblak došao je i do Evrope i do nas.

I biljni i životinjski svet osetio je posledice radijacije, a vlasti u Češkoj su 30 godina kasnije upozoravali da divlje svinje s jugozapada zemlje u sebi imaju toliku dozu zračenja da se i nakon tri decenije smatraju štetnim za jelo po zdravstvenim propisima.

Vlasti su odgovornost za katastrofu, koju je zapravo izazvala greška u dizajnu i dugogodišnje neodgovorno upravljanje nuklearnom elektranom, svalile na radnike, a svi iz kontrolne sobe koji su preživeli nesreću završili su u logoru.

Ipak, danas može svako ko ima želju za tim da poseti ovaj “grad duhova” tako što će se prijaviti za jednodnevnu ili dvodnevnu turističku turu.

Navodno, turiste vode samo u “preporučene” zone, koje su sigurne od visokog stepena radijacije.

Snimio je najjezivije prizore Černobilja i umro posle dva meseca (VIDEO)

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
107 Shares
107 Shares
Share via
Copy link