Magazin

Snimio je najjezivije prizore Černobilja i umro posle dva meseca (VIDEO)

Na popularnim internet video servisu You Tube postoji jedan prilično potresan snimak Černobiljske katastrofe, koji je potpuno drugačiji od ostalih iste tematike.

Od ostalih, ovaj snimak izdvaja to što je napravljen neposredno posle incidenta.

HBO mini-serija “Chernobyl” apsolutni je hit u svetu, te na IMDB-u trenutno ima ocenu 9.5, što je više od nedavno završene “Igre prestola” i legendarnog “Breaking Bada”.

Chernobyl” realnim prikazom jedne od najvećih katastrofa uzrokovane ljudskim faktorom privukla je pažnju svetske javnosti, a posebno u postkominističkim i postsovetskim zemljama kojima je jako blizak milje u kojem se radnja odvija.

S druge strane, o najvećoj nuklearnoj katastrofi se malo zna, što je još jedan faktor uspeha serije.

Sovjetske vlasti su pokušale da prikriju, pa i da ublaže njene posledice, ali je vetar radijaciju doneo do skandinavskih zemalja, nakon čega je ceo svet saznao za havariju.

Snimci zabeženi neposredno nakon nuklearne katastrofe su retki. Postoje kratke sekvence, kao ona pada helikoptera koji je gasio požar. I tu tragediju su sovjetske vlasti pokušale sakriti.

Načinio ga je ukajinski TV snimatelj i filmski režiser Vladimir Ševčenko. Pošto je radio za ukrajinsku centralnu televiziju posedovao je dokument koji mu je dozvoljavao pristup svugde, pa i samoj elektrani nakon eksplozije.

Ševčenko je tako načinio autentične snimke iz elektrane samo par dana nakon eksplozije. Time je žrtvovao svoj život, pošto je dva meseca posle umro od posjedica radijacije. Saradnik koji ga je pratio je preživio, ali je takođe zbog izloženosti radijaciji bio u bolnici.

Snimke u priloženom videu je načinio Vladimir Ševčenko:

OGLAS

PARTNERI SAJTA


159 Shares
159 Shares
Share via
Copy link