Cernobil-9
Magazin

Kako danas izgleda Černobil – grad duhova 21. veka (FOTO)

Nuklearna katastrofa u ukrajinskom nuklearnoj elektrani Černobil dogodila se 1986, kada je ceo svet upao u paničan strah da su čovečanstvu odbrojani dani, a da je nesreća u elektrani samo početak haosa.

Radioaktivne materije su najveću štetu napravile u susednoj južnoj Belorusiji, ali i na severu Ukrajine, kao i jugozapadnim delovima Rusije. Oblaci radioaktivne prašine zaustavili su se tek nad Skandinavijom u severnim delovima Europe.

Direktne i indirektne posledice radioaktivnog zračenja osetilo je do 5 miliona ljudi. Zdravstveni problemi kod velikog broja ljudi ostali su prisutni sve do danas, a poseban problem predstavlja kvalitetno zbrinjavanje okoline u neposrednoj blizini nuklearne elektrane.

Međutim, sve je to nekako prošlo; nemili događaj je ostao, koliko-toliko, lokalizovan, a grad u potpunosti napušten. On je nakon svega toga bio mračna inspiracija za nebrojene distopijske priče, filmove i video igre o mutantima koji su bili posledica ogromne radijacije.

Uskoro takođe izlazi iz mini-serija HBO produkcije koja će obuhvatiti taj period. Editor je pronašao slike iz današnje perspektiva kako izgleda taj grad duhova u XXI veku.

A pogledajte i snimak nadolazeće serije:

Bez ljudi, Černobilj je postao raj na Zemlji (VIDEO)

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Privacy Preference Center

  Kolačići

  Oglasi

  Kolačići oglašivača prikazuju relevantnije oglase.

  Google Adsense, Httpool

  Analitika

  Analitičke podatke koristimo da dobijemo sliku o tome šta posetioce na sajtu zanima.

  Google Analytics, Google Tag Manager

  Other

  Društvene mreže

  Kolačići koje koriste društvene mreže na koje ste ulogovani

  Facebook, Twitter