Magazin Putovanja

Pripema za road trip – o čemu sve treba da mislite?

Road trip je oduvek bio omiljena opcija za vikend putovanje, pogotovo ukoliko planirate put sa društvom. Ove godine je, zbog situacije sa korona virusom koja je zatekla ceo svet, putovanje kolima postalo i prva i jedina opcija!

Road trip je ipak mnogo više od odlaska od tačke A do tačke B. Automobil u ovom slučaju nije samo prevozno sredstvo, već vaš način obilaska usputnih zanimljivosti, kafić u kome ispijate kafu i slušate omiljenu muziku, restoran u kome se služe najbolji homemade sendviči, kao i mesto nastanka najsmešnijih fora i najlepših uspomena.

Saznajte o čemu sve treba da mislite pre nego što se zaputite na ovakav tip putovanja, kako vam ništa ne bi falilo na putu do zabave.

#1 Priprema automobila kao prva i najvažnija stavka

Bezbednost je uvek prva stvar o kojoj treba da mislite na koje god putovanje da se uputite, a pogotovo ukoliko je u pitanju put kolima. Osim što bi svoj automobil trebalo da redovno servisirate, obavezna je i kontrola vozila pred put.

To znači da proverite gume (obezbedite zimske gume ukoliko zakon to nalaže), kočnice, nivo motornog ulja i drugih tečnosti kao što su antifriz, tečnost za vetrobran i kočiono ulje, kao i svetlosnu signalizaciju.

Takođe je važno da vam, ukoliko ipak nešto pođe po zlu i dođe do neželjenih sitacija, pouzdana profesionalna šlep služba pritekne u pomoć. Neka vam njihov kontakt uvek bude pri ruci. 

Ukoliko je sve u redu sa vozilom, proverite kakvo je stanje na putu pre polaska, kako biste znali šta vas očekuje i mogli da procenite koliko će vam realno vremena trebati do željene destinacije.

#2 Mape i detaljan plan puta – uvek pri ruci

Iako je vreme korišćenja mapa puta maltene iza nas, stariji avanturisti se i dalje raduju rasklapanju mape dok je auto još u vožnji, i potrazi za najbržim i najpogodnijim putem. 

Nije retkost da nas zbog lošijeg dometa mapa na telefonu izda, a pogotovo ukoliko obilazite krajeve koji nisu toliko urbanizovani. Preporuka je da unapred skinete offline mapu planirane rute, kako ne biste zavisili od signala na telefonu, ali da pri ruci imate i pravu mapu za svaki slučaj, ukoliko ste se zaputili u potpuno neistražene predele.

Dobar savet je i da popišete sva planirana usputna stajališta, kako ne biste propustili neku znamenitost. Iskoristite društvene mreže da istražite šta se sve nalazi u blizini destinacije na kojoj planirate noćenje, sigurno ćete se iznenaditi nekim atrakcijama i predelima za koje niste ni znali da postoje.

#3 Hrana i piće kao neizostavan deo putovanja

Da li spadate u onu grupu ljudi koja otvara čips ili sendvič dok je automobil još uvek na parkingu? Mnogima je omiljeni deo road trip-a upravo trenutak kada se jedu topli sendviči, pite i kiflice pripremljeni u svrhu putovanja. 

Ovaj deo puta je zabavan, ali i neophodan, jer ne želite da vas glad i žeđ ometaju u istraživanju zanimljivih destinacija. Obezbedite se na vreme kako ne bi morali da se zaustavljate samo zbog toga.

Ukoliko posećujete neke urbanizovane delove zemlje, raspitajte se za najbolje restorane koji služe domaće specijalitete i isplanirajte pauze za ručak ili večeru na ovim mestima. Sigurno nećete zažaliti ukoliko malo zastanete zbog tradicionalne domaćinske klope.

Još jedan, najvažniji sastojak, dobrog road trip-a je i odabrana ekipa! Dobro društvo i zanimljive destinacije su, uz neophodne korake pripreme koje smo naveli – provereni recept za nezaboravnu avanturu. Srećan put!

OGLAS

Share via
Copy link