Novi Sad Vesti

Aktivisti dočekali Mirovića povicima ispred Gradske kuće, za to vreme kineski radnici vršljali po kampu (VIDEO)

Mirović i aktivisti
Foto: Dunavac Šodroš

U toku je predstavljanje projekata za izgradnju tri nova mosta u Novom Sadu u Gradskoj kući, koje javnosti treba da prezentuju gradonačelnik Milan Đurić i ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Prilikom ulaska zvaničnika u novosadsku Gradsku kuću, aktivisti koji pokušavaju da spreče izgradnju novog mosta sa obilaznicom preko Bulevara Evrope, povicima negodovanja dočekali su Đurića, Vesića, kao i predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.

Reč je o aktivistima neformalne grupe  “Dunavac – Šodroš”, a Mirović, koji je dočekan uzvicima “ua!”, aktivistima je poručio isto, što je zabeležila ekipa 021.rs.

Aktivisti traže transparentnost čitavog postupka

Aktivista Petar Holik kaže za da su se građani iz “Šodroš Survivor Campa” okupili da izraze nezadovoljstvo zbog forsiranja učešća firmi koje su na “crnoj listi” Svetske banke u izgradnji mosta, misleći time na kinesku kompaniju CRBC.

– Započeli su nelegalne radove na Šodrošu, došlo je do seče stabala 11. juna, uradila je to firma koja ne sme na takav način da postupa jer je to područje kojim upravljaju “Vojvodinašume”. Nedavno su srušena dva stabla na Kameničkoj adi.

Napravili su sebi neke dozvole za ove radove, ni ne znamo kako će most preko Šodroša da izgleda, radi se bez nadzora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode – i to na zaštićenom području sa više od 200 strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta – navodi Holik za 021.rs.

Aktivisti, kaže Holik, žele samo da se poštuju zakoni Srbije i da konačno vide projekat mosta.

– Želimo transparentnost u celom postupku. Naše je da se uvek pojavimo kad imamo mogućnost jer je jako važno da pokažemo da zakoni moraju da se poštuju, a nadležni ih zaobilaze. Ponašaju se prema celoj zemlji kao da je njihova privatna imovina.

Ako radite bilo kakve poslove na Šodrošu, morate da imate svu dokumentaciju i svakodnevni nadzor. Kad su rušili pomenuta dva stabla, nije čak ni bilo kakav građevinski nadzor bio prisutan – navodi Holik.

Kineski radnici iskoristili odsustvo ekoloških aktivista da prošetaju kampom

Istovremeno, aktivisti su alarmirali javnost preko Fejsbuka da su njihovo odsustvo iskoristili radnici kineske kompanije “CRBC”, kako bi “vršljali po kampu”.

Na snimku se vide četvorica muškaraca, od kojih su dvojica obučeni u fluoriscentne prsluke kineske kompanije. Oni su šetali u okolini kampa, sve dok ih jedan od ekoloških aktivista nije upitao šta traže tu.

Nakon toga udaljili su se bez odgovora.

Izvor: 021.rs / Facebook / Dunavac (Šodroš)

Zelena mrlja pluta Dunavom kod Šodroša, uginule životinje, inspekcija tvrdi da je voda takva zbog kante sa bojom

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link