Magazin Vojvodina

Šta se krija iza sukoba Vučevića i Mirovića i kakvu ulogu u svemu ima glavni operativac SNS-a za Vojvodinu

zobenica-vucevic-mirovic
Foto: skupstinavojvodine.gov.rs

Sukob između vojvođanskih naprednjaka već dugo tinja, a sada je došlo do kulminacije.

Mnoge je iznenadio podatak da Igor Mirović, dugogodišnji premijer Vojvodine nije na izbornoj listi SNS za pokrajinske izbore. Umesto njega listu je predao glavni operativac stranke u pokrajini Damir Zobenica, koji pripada drugoj struji u odnosu na Mirovića.

Bivši premijer godinama je bio oponent Milošu Vučeviću u Novom Sadu, a Zobenica predstavlja čoveka od najbližeg poverenja Vučevića, ali i predsednika države Aleksandra Vučića, piše Nova.

Najpre je Danas objavio da je izostanak Mirovića sa pokrajinske liste mnoge iznenadio, ali za poznavaoce odnosa među SNS, to i nije bilo veliko iznenađenje jer je 2021. godine imao ozbiljan sukob sa tadašnjim gradonačelnikom SNS Milošem Vučevićem.

Upravo je sukob sa Vučevićem uticao da se dodatno zategnu odnosi među naprednjacima u pokrajini, ali i da se konačno Mirović „skloni“ sa vodećih pozicija. Tihi rat među naprednjacima dugo je trajao i on je bio kako na ličnom, tako i organizacioniom nivou.

Naime, dugo je trajale netrpeljivost između gradskog i pokrajinskog odbora SNS, koji su predvodili Vučević, odnosno Mirović. Posle odluke da Mirović ne bude na listi, deluje da je pobedila opcija okupljena oko Mirovića i Vučića.

Mirović izostao sa liste SNS, Vučevićeva struja pobedila

Upadljivo je bilo što pokrajinsku listu SNS nije predao dugogodišnji premijer Igor Mirović. Iako se godinama nalazi na čelu pokrajinske Vlade, umesto njega listu je predao Damir Zobenica, bivši potpredsednik Skupštine Vojvodine i vodeći operativac SNS u pokrajini.

Kako tvrdi izvor Nove, Zobenica je bio i ostao jedan od najmoćnijih operativaca u stranci u kojeg ogromno poverenje imaju Vučić i Vučević.

– Zobenica je uvek imao vodeću ulogu među naprednjacima u pokrajini jer je čovek od poverenja Vučića. Izuzetno je blizak njegovoj porodici i ima veliki kredit kod Vučića zbog dugogodišnjeg rada u stranci. Ako govorimo u SNS u Vojvodini, Zobeničina je poslednja reč za sve važne odluke – objašnjava izvor Nove blizak SNS.

Sagovornik pomenutog portala tvrdi da Zobenica može da bude i premijer Vojvodine, ali da on to sada to nije želeo.

– Zobenica može da bude šta želi, toliko Vučić i partija imaju poverenje u njega. Ipak, ne verujem da će biti premijer jer je veoma bitan operativac. Ako poželi može da bude naslednik Mirovića, ali male su šanse za takva rešenja. Ne treba isključiti opciju ni da neko dođe iz Beograda i bude premijer – kaže izvor.

Operativac, čovek od poverenja Vučića i stari kadar SNS – ko je Damir Zobenica?

Iako je malo poznat najširoj javnosti, Zobenica je stari kadar SNS. U politiku je ušao još 2008. godine kao jedan od osnivača SNS u Novom Sadu. Član Glavnog odbora postao je 2012. godine, a 2014. godine postao je potpredsednik Izvršnog odbora SNS.

Upravo na toj funkciji postao je jedan od najmoćnijih naprednjaka koji je zadužen za operativan rad stranke. Zajedno uz predsednika IO Darka Glišića bio je zadužen za organizovanje velikih mitinga SNS, dolazak pristalica na velike događaje, ali i organizovanje kapilarnih glasova.

Zbog svojih stranačkih aktivnosti Zobenica je neretko dobijao pohvale i od predsednika Vučića jer je dobro organizovao naprednjake, ali je u maju pretrpeo i ozbiljnu kritiku zbog slabo posećenog kontramitinga SNS ispred Skupštine.

Svoju političku karijevu usmerio je na Vojvodinu gde je od 2016. godine bio potpredsednik Skupštine AP Vojvodine.

Drugi krug „seče“ naprednjaka

Vučić je očigledno ušao u drugi krug „seče“ naprednjaka, koji je počeo obračunom sa Zoranom Mihajlović i Nebojšom Stefanovićem, a moguće je da će biti zapečaćen i puštanjem „niz vodu“ Gašića.

U javnosti se već uveliko pominje da je Bratislav Gašić nezadovoljan svojom pozicijom unutar SNS, te da predstavlja struju koja nije bila saglasna sa ocenom Vučića da na čelo naprednjaka dođe Miloš Vučević.

bata-gasic
Foto: Marina Lopičić

Neizvesna politička sudbina čeka i Zorana Đorđevića, direktora Pošte koji očigledno neće postati ambasador u Sloveniji.

Time se samo nastavlja obračun među naprednjacima uoči izbora, čije epilog će se tek videti u narednim mesecima.

Sukob dve struje novosadskog SNS-a: Mirović optužio Vučevića da krije nezakonitosti u radu KCV

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link