Magazin Novi Sad

Zelena mrlja pluta Dunavom kod Šodroša, uginule životinje, inspekcija tvrdi da je voda takva zbog kante sa bojom

Zelena mrlja Šodroš
Foto: Marko Šćiban

Novosađani koji su juče (7.11.) šetali po Šodrošu uočili su zelenu mrlju na Dunavu koja je postajala sve veća. Zabrinuti, odmah su obavestili pokrajinsku inspekciju, a Daniela Stojković ispred Nevladine organizacije „Svet i Dunav“ podnela je i zvaniču prijavu o tom događaju.

– Juče (7.11.) oko 16:30, naša sugrađanka Katarina Krompić šetala je po Šodrošu i uobičajeno hranila ptice. Uočila je zelenu mrlju koja je postajala sve veća. Istovremeno su uočena dva izliva, i sa strane Šodroša i sa strane Kameničke ade koja gleda na obalu. Odmah smo obavestili Pokrajinsku inspekciju. Inspektor koji je izašao na teren, mi je u telefonskom razgovoru posle toga rekao da je neko ispirao kante sa zelenom bojom. Ja ću tražiti i zvaničan uvid u tu njegovu zabelešku. Takođe, sam odmah uputila i prijavu o tom događaju Pokrajinskom sekreterijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine. Nadamo se da će se i „Vode Vojvodine“ uključiti jer jedino oni mogu da daju nalog da se uradi uzorkovanje vode, pošto je pronađena i jedna mrtva patkica –  kaže Daniela Stojković.

prijava-1

Alge postaju toksične

Aktivisti ove neladine organizacije su uzeli vodu za uzorkovanje i pokušaće privatno da otkriju o čemu je reč. Na osnovu njihovog iskustva i znanja, veruju da je reč o truljenje algi, koje luče potencijalno toksične cijanobakterije.

zelena mrlja
Foto: Marko Šćiban

– Poslali smo našeg biologa koji je ustanovio da je došlo do tzv. „prevrtanja vode“ ili „cvetanja algi“. Naime, kada je nizak vodostaj, sunčevi zraci prodiru do dna reke. To izaziva truljenje algi, koje onda proizvode tečnost koja dovodi do pomora ribe i drugih vodenih životinja. Treba omogućiti prodor tekuće vode iz Dunava, a sa ovom trenutnom situacijom na Šodrošu, izgleda da je počelo zatrpavanje – kaže Daniela Stojković.

zelena mrlja Dunav
Foto: Marko Šćiban

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa nadležnima u Javnom komunalnom preduzeću „Vode Vojvodine“, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili  odgovor.

Podsetimo, aktivisti su letos osnovali kamp na Šodrošu kako bi sprečili izgradnju „Novog Sada na vodi“ i još jednog mosta.

Smatraju da je uništavanje poslednje zelene oaze grada nedopustivo, jer je tu stecište raznih retkih biljnih i životinjskih vrsta oko rukavca Dunava. Pojavu zelene mrlje shvataju kao znak da je već počelo uništavanje prirode.

Na Šodrošu održan „Kordon parti“, aktivisti poručili da ostaju i opstaju u odbrani

Helena Duković

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

81 Shares
Share via
Copy link