Novi Sad Vesti

Ekskluzivno: Ispovest aktivista pretučenih na protestu u NS, obezbeđenje za makljažu dobilo 25 miliona dinara

“Jeste li ljudi ili šta ste?” – čulo se iz redova ekoloških protestanata na jučerašnjem (21.7.2022) skupu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana, ispred zgrade Pokrajinske vlade.

Čulo se i “Dajte njega”, sa druge strane ograde koja je razdvajala okupljene i policiju, kaže predstavnik stranke “Zajedno” Radivoje Jovović, koji je pristao da sa redakcijom Luftike podeli svoje iskustvo sa protesta.

Foto: Radivoj Jovović se brani od obezbeđenja, Ustupljene fotografije

– Došli smo u Banovinski prolaz, tamo se nalazilo privatno obezbeđenje bez naziva firme navedenog na majicama, koje nas je nelegitimno i protivzakonito sprečilo da prođemo javnim prostorom.

Pripadnici obezbeđenja nisu, kaže Jovović, dozvolili njihovom predstavniku da uđe na sednicu na kojoj se usvajao GUP i da se obrati kao predstavnik građana, a onda su, nakon što je nastupilo koškanje, upotrebili i silu.

– U dva navrata su me dvojica muškaraca oborila na zemlju, odvukli me sa strane, da bi im se potom priključio i treći. Gurnuli su me na barikadu, na one šipke i imam ozbiljno nagnječenje rebara, kao i čitav niz sitnih povreda.

Jovovićev utisak jeste da je svojevrsna taktika pripadnika obezbeđenja bila da onoga koga uhvate sabiju ili na ogradu ili uz zemlju i onemoguće mu disanje. Prekomernu silu iskazivali su, dodaje, bez obraćanja pažnje na ugrožavanje zdravlja ljudi.

Foto: Srđan Đurić, Ustupljene fotografije

Da Radivoja obezbeđenje onemogućava da diše upozorio je u trenutku sukoba i aktivista Srđan Đurić, koji im je i sam dopao u ruke.

– Kada sam krenuo da preskočim ogradu, oni su me uhvatili, oborili na zemlju, počeli da me dave i da me udaraju svud po telu. Kod lekara sam bio, nemam većih povreda, samo sam malo ugruvan. Obojica smo u suštini dobro, što je najbitnije – kaže Đurić.

Bitnim obojica smatraju i svoje saznanje da je jedan od članova obezbeđenja koje je tuklo demonstrante izvesni Dragan Silbaški, inače radnik firme “INTERSEC TEAM” DOO NOVI SAD, sa kojom je Grad u maju potpisao ugovor o fizičkom obezbeđenju objekata u vrednosti od 25.000.000,00 dinara.

Foto: Ustupljena fotografija

Nakon jučerašnjeg usvajanja GUP-a, kao jedan od narednih koraka, aktivisti navode njegovo pravno obaranje zbog toga što je proceduralno i protivzakonito donet, a kada se kao i do sada iscrpe sva institucionalna sredstva, dodaje Jovović, ostaju nove ulične građanske borbe.

Čovek koji je klečao na glavi demonstranta je sa Detelinare i civilno obezbeđenje SNS-a

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
81 Shares
Share via
Copy link