Beograd Magazin

Apelacioni sud ukinuo presudu ženi koja je osuđena jer je pretila Vučiću putem tvitera

Centar za istraživačko novinarstvo objavio je da je Apelacioni sud ukinuo presudu  kojom je Aleksandra Janković Aranitović osuđena na šest meseci zatvora uslovno zbog navodnih pretnji predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tviteru.

Postupak je vraćen na ponovno suđenje zbog toga što nije dokazano da je objava na Tviteru izazvala osećaj ugroženosti Vučića.

Aleksandra Janković Aranitović je u julu prošle godine na tviteru vređala Vučićevu decu, zbog čega je Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenulo postupak pred Višim sudom u Beogradu, koji ju je u januaru ove godine osudio na šest meseci uslovnog zatvora.

Ona je sve vreme trajanja postupka, odnosno šest meseci, bila pritvorena u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Žalbu na presudu Višeg suda su podneli njeni advokati Aleksandar Olenik i Ivana Soković tražeći da se Aleksandra Janković Aranitović oslobodi optužbi. Žalio se i javni tužilac koji je bio mišljenja da kazna zatvora treba da bude „adekvatna stepenu krivice“.

Sudije Apelacionog suda u Beogradu su utvrdile da u toku suđenja nije izveden nijedan dokaz iz kojeg bi se na nesumnjiv način moglo utvrditi da je poruka koju je Aleksandra Janković Aranitović objavila na tviteru, izazvala osećaj ugroženosti Vučića.

U rešenju u koju je CINS imao uvid, Apelacioni sud navodi da se ugroženost i uznemirenost Vučića nije mogla ceniti bez njegovog ispitivanja. Pored toga što je ukinulo presudu iz januara, veće Apelacionog suda postupak protiv Aleksandre Janković Aranitović vratilo je na ponovno suđenje.

Kako je CINS ranije pisao, u presudi koju je početkom godine donela, sudija Višeg suda u Beogradu Jelena Škulić protumačila je da je sadržina tvita Aleksandre Janković Aranitović takva da bi „svakako delovala uznemiravajuće i imala karakter specifične pretnje za svakoga kome je upućena“.

S obzirom na to da se u tom tvitu pominju deca predsednika Srbije, sudija je smatrala da to „po prirodi stvari, neminovno pogađa svakog roditelja, i to teže od bilo čega drugog“. Međutim, u presudi se nigde ne navodi da je sam Vučić dao izjavu da se zbog tvita osećao ugroženim.

Sudija Škulić je zaključila da je Vučić morao biti upoznat s tvitom jer je on ostavljen na njegovom zvaničnom nalogu koji on, po logici stvari, koristi za tvitovanje i praćenje reakcija drugih ljudi. Vučić je na konferenciji za novinare u aprilu rekao da ne koristi tu društvenu mrežu.

Izvor: CINS

Direktor Doma zdravlja pretio medicinskoj sestri: Džukelo, nestaćeš! Obrisaću te kao gumicom

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook Messenger
  • Viber
  • Pinterest
  • More Networks
13 Shares
Copy link