whatsapp prepiska
Koronavirus

Prepiska hirurga na WhatsApp-u: Ne verujte medijima i vlastima – sve su to lažovi

Profesor dr Lazar Davidović ustupio je RTS-u prepisku nekoliko evropskih kardiohirurga okupljenih u WhatsApp grupu. Pravi identitet lekara je skriven, a imenovani su državom u kojoj rade.

[31.3. 18:13] Lazar Davidović: Dragi prijatelji, nadam se da ste svi dobro. Situacija u Srbije je i dalje pod kontrolom. Želim vam sve najbolje.

[31.3. 18:17] Grčka: Sve najbolje, Lazare. I svim našim drugarima u Društvu, posebno Franku, čuvajte se!

[31.3. 18:20] Holandija: Iako je naš ministar imao neke glupe primedbe oko Evropske unije, želim da znate da ne mislimo svi u Holandiji isto i da se zajedno moramo izboriti sa ovom groznom bolešću. Posebni pozdravi za Franka!

[31.3. 18:20] Turska: Hvala, Lazare. I mi smo dobro, za sada. Ali se situacija pogoršava. Nadam se da će sve biti dobro. Radimo, ali samo hitne i urgentne slučajeve. Sve najbolje.

[31.3. 18:25] Lazar Davidović: I mi radimo samo urgentne slučajeve.

[31.3. 18:26] Grčka: Isto je i u Grčkoj, već tri nedelje.

[31.3. 18:27] Holandija: I u Holandiji… prešli smo sa pet na tri dana elektivne hirurgije nedeljno, a biće na samo jedan dan od narednog ponedeljka. (objašnjenje: elektivni su regularni slučajevi, oni koji nisu hitni).

[31.3. 18:34] Grčka: Takođe brinem za Franka i Domenika. Nadam se da su dobro.

[31.3. 18:35] Hrvatska: Zdravo svima, nadam se da su svi dobro. I mi radimo samo hitne slučajeve u mojoj novoj bolnici. Moja stara bolnica je totalno zatvorena i postala je centar respiratorne intenzivne nege.

[31.3. 18:37] Grčka: Čuo sam da u Njujorku rupture AAA sada ne rade!!! (objašnjenje: aneurizma to jest proširena trbušna aorta koja je pukla i zbog koje pacijent krvari u sopstveni trbuh, jedno od najurgentnijih hirurških stanja)

[31.3. 18:40] Lazar Davidović: Neverovatno!!!

[31.3. 18:53] Padova, Italija: Dragi prijatelji, svi smo dobro, hvala vam. Situacija je kritičnija u severnoj Italiji nego u južnoj, i u Lombardiji nego u Venetu. Nadam se skorom kraju ove tragedije jer smo dostigli 12.248 preminulih do danas.

Što se tiče naše aktivnosti, radimo samo hitne slučajeve, a među njima je bilo i pozitivnih na Kovid-19. To ne predstavlja problem ako znaš unapred, ali obično hitne slučajeve većinom ne testiraju pre hospitalizacije.

Ti pacijenti, ako su pozitivni, uzrok su novih infekcija za sve i naše bolnice nisu organizovane tako da smanje taj rizik. Topli pozdravi svima i sve najbolje vama i vašim porodicama.

[31.3. 18:59] Pariz, Francuska: Dragi svi. U Parizu je katastrofalno, imamo više od 50 intubiranih pacijenata u mojoj bolnici, svi na stomaku.

Ubacili smo još 12 respiratora u poslednja četiri dana. Čim nekoga skinemo, odmah prikačimo novog. Gotovo 100 respiratora rade u Parizu, a imamo samo deset konzola. Nemamo više dovoljno utikača. Ni maski.

Mortalitet na intenzivnoj nezi je gotovo 20 odsto, a na respiratorima 50 odsto.

Poslednje tri nedelje radimo samo najhitnije stvari. Ali imamo najmanje jedan slučaj dnevno i uskoro nećemo imati gde da ih smestimo.

Na istoj smo stazi kao Italiji i stvari se neće popraviti.

Pozdrav svima. Nadam se da niko neće zakačiti virus. I ne verujte medijima i vlastima. Sve su to lažovi.

[31.3. 19:02] Ruen, Francuska: Malo je mirnije u Ruenu, ali broj slučajeva raste i mi samo radimo najhitnije i držimo palčeve da se ne nađemo u situaciji kao ovi u Parizu. Pazite se, svi!

[31.3. 19:17] Češka: Drago mi je što ste svi dobro i zdravo!!! Ne mogu da zamislim u kakvoj ste situaciji i imam ogromno poštovanje za sve. Mislim na vas svakodnevno. Čuvajte se!

Hirurg iz Novog Sada – Država mora odgovarati za nedostatak testova

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

24 Shares
Share via
Copy link