Srbija Vesti

Preminuo reditelj Jovan Joca Jovanović, autor kultnog filma „Mlad i zdrav kao ruža“

Jovan-Joca-Jovanovic
Dragan Nikolić i Jovan Joca Jovanović, Foto: Jugoslovenska kinoteka

Filmski reditelj, scenarista, montažer i teoretičar filma, Jovan Joca Jovanović, preminuo je danas (3. avgust) u Beogradu, u 83. godini života.

Njegov najproslavljeniji igrani film “Mlad i zdrav kao ruža” (1971), prikazan na FEST-u 2006, dobio je nagradu žirija filmske kritike FIPRESCI i postao kultni film mlade filmske kritike i publike.

Rođen je 31. maja 1940. godine u Beogradu, gde je diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju srednjemetražnim igranim filmom “Izrazito ja” (1967), koji je proglašen najboljim filmom u svim kategorijama na Festivalu mladih autora u Njujorku (u žiriju su pored ostalih bili Stiven Spilberg, Endi Vorhol, Majkl Nikols, Piter Bogdanovič).

Film je distribuiran u SAD-u. Dokumentarni film “Kolt 15 GAP” (1971) nagrađen je na festivalima u Oberhauzenu, Utrehtu, Beogradu, našao se u Antologiji filmova festivala u Oberhauzenu (objavljena povodom 50 godina festivala), a američki istoričar filma E.Barnau ga je uvrstio u svoju knjigu „Istorija svetskog dokumentarnog filma“.

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

Miloš Pušić: Društvo u kome jedni voze Porše, a drugi nemaju za paštetu osuđeno je na propast

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link