Magazin

Preminula Mica Trofrtaljka: Pevala Titu, doživela izdaju i živela čisti rokenrol

mica trofrtaljka

U medijima je odjeknula vest da nas je napustila pevačica Milica Ostojić poznatija pod nadimkom Mica Trofrtaljka.

Ona je preminula u 77. godini, a kako otkriva njena bliska rođaka za “Blic” to se dogodilo 6. marta.

– Komšinica mi je saopštila da je Mica prekjuče preminula. Dugo je nisam viđala, a živela je tu u kraju. Ona je otišla u starački dom u Soko banji, jer se nije osećala baš najbolje. Čeka se da joj dođe sin iz Francuske. Ćerka je svake nedelje išla u dom da je obilazi i posećuje. Baš je ovde svraćala pre neki dan i rekla da je Mica veoma loše. Bila je dementna i imala visok šećer – rekla je rođaka za “Blic”.

Kada se spomene ime Mice Trofrtaljke, koja je umrla u 77, godini, mnogima odmah u sećanje naviru dvosmislene pesme kao što su “Davorike dajke”, “I labavi ume da zabavi”, “Predem vunu i kučinu”, “Drž’ se, ćerko, čvrstog kursa”, “Rđavome kupcu i dlake smetaju” i mnogi drugi.

Buran život i teško odrastanje

Ipak, malo ko zna pevačicinu životnu priču. O njenom burnom životu malo toga se zna u javnosti.

Micino detinjstvo je bilo veoma teško budući da je bez majke ostala kada je imala svega pet godina.

Njen otac se ubrzo ponovo oženio i dobio dvoje dece, koje je uglavnom Mica čuvala. Tokom odrastanja prisustvovala je mnoštvu svađa i fizičkih obračuna između oca i maćehe.

Susret s ministrom

Set na snimanju filma “Sveti Georgije ubiva aždahu” Mica, osim po ulozi, pamtila je i po poseti nekadašnjeg ministra ekonomije Mlađana Dinkića.

– Došo on sa ženom, a ja brže-bolje stresem prašinu i krenem da ga pitam ono što me odavno muči. Priđem ja njemu i pitam ga: “Gospodine ministre, krenem ja u kupovinu u Čačak, desi se da nešto zaboravim, pa se u istu prodavnicu vratim posle dva-tri sata. Kad ono što tražim, poskupelo. Pitam trgovce: “Ljudi, šta je ovo?”, a oni mi kažu: “Pitaj Dinkića”. E, sad ja vas pitam, o čemu se radi? On me pogleda i crče od smeha – rekla je ona jednom prilikom.

Udala se u sedamnaestoj godini za čoveka koga je pre toga srela svega tri puta. Muž Radoslav bio joj je najveća podrška i kako veli, da nije bilo njega, ne bi bilo ni Mice Trofrtaljke.

Krađa fotografije

Micu su novinari čak i pljačkali. Ukrali su joj fotografiju na kojoj je ona na plaži u kupaćem kostimu, što je doživela kao izdaju.

– Samo nekoliko nedelja pre toga jedan list mi je ponudio tadašnjih 2.000 dinara da se slikam u bikiniju za naslovnu stranu. Ma kakvi, nisam htela da čujem. Moj pokojni muž meni tada kaže: “Slikaj se, Mico, ja bi se za te pare skinuo go ako treba”. Posle te ponude iz istog lista je došla ekipa novinara da pričaju sa mnom. Negde u kući jedan od njih je pronašao sliku sa mora, u bikiniju, ukrao je i objavio, pa sad ti meni reci ko je tu lud – jadala se svojevremeno Mica, koja je prodavala milionske tiraže ploča.

Samo za Titove uši

Titu je pevala davne 1968. godine.

– Bilo je to u Domu sindikata na dodeli zlatnih i srebrnih ploča. Tito i Jovanka su sedeli u prvom redu, a ja sam pevala svoj najveći hit “Davorike dajke”. Kada sam sišla sa scene, prišao mi je neko iz organizacije i rekao da drug Tito traži da se vratim na binu i otpevam “Nišku banju”. Ih, jedva sam dočekala. Dok sam trčala ka bini pritrčao mi je neko iz protokola i održao slovo da se ne vrckam i ne izvodim kojekakve ludorije. Ali ja čim sam se dohvatila mikrofona i videla da je Tito odlično raspoložen, počela da igram čoček, njišući kukovima, i svim što uz tu igru ide. Cela dvorana me pratila aplauzom na čelu sa Titom i Jovankom – rekla je bila Milica.

Njene pesme će se sigurno dugo pamtiti.

Bila je velika folk zvezda, umrla je u 39. godini u Novom Sadu, danas je niko ne pamti

461 Shares
461 Shares
Share via
Copy link