Svet

Premijer dodelio sam sebi 17 funkcija

Novi premijer Kukovih Ostrva Mark Braun, osim premijerske funkcije u Vladi obavlja i posao ministra, i to ne jednog. Naime, Braun je dodelio sebi 17 mesta u vladi te zemlje.

Mark Braun je pored premijerske funkcije, sebe imenovao i za ministra spoljnih poslova, imigracije, finansija, energetike i obnovljivih izvora, policije i telekomunikacija.

„Uradi sam“ premijer, predsednik vlade Kukovih Ostrva dodelio sebi 17 funkcija. Takođe, između ostalih portfelja, on je odgovoran za morske resurse, minerale i prirodne resurse na morskom dnu, penzionisanje i spoljna ostrva zemlje. Braun je sebe postavio i za državnog tužioca.

Opoziciona liderka Tina Brauni navela je za „Kuk Islands njuz“, da takva raspodela portfelja znači da premijer nema poverenja u sopstvene ministre.

„Novi premijer je ‘uzbuđen zbog potencijala svog kabineta‘, a onda je sebi dodelio 17 portfelja, što je signal koliko poverenja ima u kolege“, istakla je Brauni.

Pretpostavlja se da bi premijer Braun mogao da prenese neke od svojih nadležnosti u narednim mesecima.

Braun je došao na vlast ovog meseca nakon ostavke Henrija Pune, koji je posle gotovo decenije odstupio sa vlasti, kako bi se takmičio za mesto generalnog sekretara Foruma pacifičkih ostrva, odnosno glavnog diplomate Tihog okeana, piše 021.

Kukova Ostrva su samoupravna autonomna parlamentarna demokratija u slobodnoj asocijaciji sa Novim Zelandom. Novi Zeland je odgovoran za spoljnu politiku i odbranu.

Danci će zbog koronavirusa ubiti 2 i po miliona kuna

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

20 Shares
Share via
Copy link