Srbija Vesti

Vlada usvojila pomoć od 20.000 evra za kupovinu stana – ovo su svi detalji

porodica-stan-20000-evra
FOTO: SHUTERSTOCK/RAS SRBIJA

Na današnjoj sednici Vlada RS u tehničkom mandatu usvojila je Odluku i Pravilnik kojim se bliže određuje način kupovine ili učešće u kupovini nekretnina za one porodice koje žele da reše stambeno pitanje, a koje su dobile ili će dobiti dete posle 01. januara 2022. godine, prenele su Novosti.

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra, a sredstva će se obezbediti iz budžeta.

Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini, može ostvariti podnosilac zahteva, i to:

  • za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave (JLS) koja su utvrđena kao devastirana područja u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinice lokalne samouprave za 2014. godinu u visini 50 % vrednosti radova na izgradnji kuće na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta;
  • za izgradnju kuće u ostalim JLS – u visini 20 % vrednosti radova na izgradnji kuće na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta;
  • za kupovinu kuće ili stana – u visini 20% vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20% kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti;
  • za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita – u iznosu od 20% procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20% kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Ministar finansija Siniša Mali, rekao da je cilj da što više građana može da ostvari ovo pravo, s obzirom na to da je Vladi Srbije važno da dalje podstiče natalitet u našoj zemlji, i da mladi roditelji svoje porodice zasnivaju u Srbiji.

– Baš zato, želimo da subvencionišemo i kupovinu stana, ali i izgradnju kuća, u iznosu najviše do 20.000 evra. Ono što već propisuje Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom je da to pravo može ostvariti majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, pod uslovom da prvi put stiče u svojinu nepokretnost na teritoriji Republike Srbije, te da se zahtev može podneti u roku od godinu dana od dana rođenja deteta – kazao je Mali, prenosi Blic.

Država daje 20.000 evra za kupovinu stana – poznata 3 uslova, ostali u narednih 10 dana

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

150 Shares
150 Shares
Share via
Copy link