Magazin Srbija

Poljoprivrednik napustio pregovore s Vladom: Mlate praznu slamu, zeca iz šešira neka vade kad su sami

radoslav-adamovic-2
Printscreen/ Instagram/192_rs

Čekajući pregovore sa Vladom Srbije, danas od 10 časova, ratari su proširili blokadu i rekli da se nadaju da vlada ima računicu i da idu u Beograd da saznaju konačnu cifru.

Takođe su najavili da ako dobiju još jednu neozbiljnu ponudu dodatno će da radikalizuju proteste i svi će krenuti za Beograd.

Pored premijerke Ane Brnabić, sastanku prisustvuju i proizvođači ulja, predstavnici trgovinskih lanaca, Privredne komore Srbije, kao i ministarstava poljoprivrede i finansija.

Vlada Srbije je uvela zabranu povećanja cene suncokretovog ulja i njegov izvoz, pa je tako praktično ostavila poljoprivrednike bez prihoda.

Ponuđena im je cena od 535 evra, plus PDV, po toni suncokreta, a premijerka Ana Brnabić je istakla da država ne može da garantuje cenu nikome.

Poljoprivrednici traže da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da im se ukinu akcize na gorivo na količinu do 100 litara po hektaru, da se ograaniče trgovačke marže na suncokretovo ulje.

Vlada je ispunila zahtev paora da se ukine zabrana izvoza ulja, takođe i da ih policija ne tereti za prekršaje koje su napravili tokom protesta i blokada saobraćaja.

Predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Radoslav Adamović za vreme današnjeg sastanka novinarima je rekao:

– U toku je mlaćenje prazne slame u 21. veku. Iz Vlade sa nekim glupostima pokušavaju, pričaju neke floskule, nastavljaju kako nemaju para, tržišne cene, tržišna ekonomija. U ovoj godini to ne može, više se ne računaju tržišne cene jer su oni stopirali rast cena naših proizvoda kad su proizvodi rasli. Još su zabranili izvoz naših proizvoda i proizvoda od naših kultura.

Nas ne interesuje taj njihov izgovor koji više nema nikakvu vrednost. Oni moraju to da reše. Neka daju beskamatne kredite kao što su nama nudili, skaču inputi, skače đubre i seno oni kažu daćemo beskamatni kredit. Evo neka sada daju beskamatni kredit i isplate nam garantovanu cenu od recimo 75-80 dinara pa da se razilazimo – istakao je Avramović.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

Naredni koraci ako se ne usvoje uslovi poljoprivrednika kaže Radoslav, biće dalja radikalizacija protesta.

– Ovde nemamo neku veliku snagu ali na drugim mestima gde imamo ćemo radikalizovati. Imamo puno traktora, imamo mesta sa po 200 traktora. Sad se prave blesavi i za mleko što smo pričali. Ako smo rekli da odsad za sve kvartale sad važi 15 dinara, prave trikove, napisali su “I za ovaj kvartal”.

Treba da piše za sve kvartale u 2022. godini i ubuduće da minimalna cena premije za mleko bude 15 dinara. Trikove, zeca iz šešira neka ostave da vade kad su tamo zajedno, ta ekipica – zaključio je predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Radoslav Adamović.

  Novi sad i danas stoji, očajni poljoprivrednici nastavili blokade (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
139 Shares
139 Shares
Share via
Copy link