Magazin Svet

Predsednik Južnog Sudana se uneredio tokom ceremonije, pa uhapsio 6 novinara koji su objavili snimak (VIDEO)

Sudan predsednik mokrenje
Foto: Screenshot / YouTube

Poznato je da autokratski vladari ne trpe bilo kakav pokušaj urušavanja njihovog autoriteta, a ukoliko se to dogodi, spremni su da vinovnike surovo kazne, kako bi poslužili potencijalnim neposlušnicima za primer.

Ovakav odnos vlasti prema nezavisnim novinarima dobro je poznat i na srpskoj političkoj sceni u poslednjih 30 godina, gde su “neposlušni” mediji često diskreditovani ili gašeni, a novinari verbalno i fizički napadani i zatvarani, dok su neki slobodu misli i javne reči platili svojim životima.

Dobro oproban recept su svojoj koži dobro osetili i šestoro novinara iz Južnog Sudana, koji su privedeni nakon što je u javnost procurio snimak na kojem se vidi da se predsednik države, Salva Kir, slučajno uneredio prilikom intoniranja nacionalne himne.

Snimak je momentalno postao viralan, a nastao je na službenoj svečanosti otvaranja puta, objavio je nacionalni sindikat novinara.

Hit na društvenim mrežama

Na početku snimka koji je nastao polovinom decembra prošle godine, 72-godišnji predsednik u prvom momentu nije bio ni svestan da mu se niz pantalone širi mrlja, koja se pod njegovim stopalima pretvara u lokvicu, piše Index.

Kamerman koji je snimao čitav događaj brzo je prešao na drugi kadar, a istovremeno su Kir i njegova svita shvatili šta se događa.

Snimak naravno nije dospeo do nacionalne televizije, ali je kasnije objavljen na društvenim mrežama, gde je postao veliki hit.

Međutim, doveo je u pitanje zdravstveno stanje i sposobnost 72-godišnjeg predsednika da vodi državu, a istovremeno je postavljeno i pitanje etičnosti u pogledu objave.

Novinari uhapšeni zbog neovlašćenog objavljivanja snimka

Novinari, koji sarađuju sa državnom kompanijom “South Sudan Broadcasting Corporation”, privedeni su u utorak i sredu, saopštio je Patrick Ojet, predsednik Sindikata novinara Južnog Sudana.

Pritvoreni su pod sumnjom da su neovlašćeno objavili video snimak.

Ojet je za Reuters izjavio da su osumnjičeni zbog toga što su znali na koji je način snimak predsednika koji mokri za vreme javnog događaja procurio u javnost.

Ministarstvo informisanja i nacionalne sigurnosti agenciji nije odgovorilo na zahtev za komentar.

Kir predsednik od proglašenja nezavisnosti

Kir je došao na čelo države otkako je Južni Sudan stekao nezavisnost 2011. godine.

Od tada nijednom nisu održani izbori, a zemljom je tokom protekle decenije besneo strašni građanski rat.

Vladini službenici više su puta demantovali glasine o lošem zdravlju predsednika, koje su se kružile društvenim mrežama.

– Zabrinuti smo, jer se uhapšene kolege nalaze u pritvoru duže nego što je propisano zakonom – rekao je Ojet.

Prema zakonu Južnog Sudana, vlasti mogu osumnjičene pritvoriti na 24 časa ppre nego što ih izvedu pred sudiju.

– Incident se poklapa sa obrascem po kom bezbednosne snage pribegavaju proizvoljnom pritvaranju ljudi, kad god državni službenici smatraju da je izveštavanje nepovoljno po njih – rekao je predstavnik Odbora za zaštitu novinara za subsaharsku Afriku, Muthoki Mumo.

Izvor: Index

Ministarku ekologije izludelo je njegovo „rešetanje“ pitanjima, sada je novinar iz Pirota u zatvoru

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link