Koronavirus Magazin

Tramp je stalno na TV, CNN neće više da ga emituje

Iako je većina medija u Americi svesna da su Trampova obraćanja javnosti presrasla u svakodnevne brifinge prepune dezinformacija, kablovske televizije i dalje prenose svaki minut njegovog obraćanja.

Nacionalne televizijske emisije, posebno tri glavne mreže, suočavaju se sa paradoksom. Sa jedne strane, rejtinzi i apetit gledalaca nikada nije bio veći, posebno za emisijama koje idu uživo, dok sa druge strane novinari, često i oni na Trampovom Foks Njuzu, koji su zbog njegovih obraćanja probili sve rekorde gledanosti, suočavaju se sa činjenicom da postaju emiter propagande i dezinformacija.

Uprkos internim sukobljavanjima među producentima i novinarima, šefovi MSNBC-a, CNN-a i Foks Njuza još u četvrtak su odlučili da ipak emituju svaki trenutak Trampovog samo-čestitanja, bez obzira na to što on iznosi neistine o virusu i uprkos tome što SAD postaje novo svetsko žarište pandemije.

Sesije iz Bele kuće

– Ove sesije Bele kuće, koje su naizgled imale za cilj da javnosti daju kritične i istinite informacije o ovoj zastrašujućoj krizi, u stvari deluju protiv tog cilja. – napisala je Margaret Salivan, kolumnistkinja Vašington Posta, rezimirajući zabrinutost.

– Umesto toga, oni su postali svakodnevna pozornica za Trampa da svira svoje najveće hitove zarobljenim članovima publike. Dolaze u potrazi za informacijama o životu ili smrti, ali evo šta oni od njega dobijaju: samoograničavanje … prepirku medija … preterivanje i neistinite laži.

Domaćin emisjie „Ujutru sa Džoom“, Džo Skarborf tvitnuo je tokom Trampovog brifinga u ponedeljak kako “ne postoji javna korist od ovog brifinga”, a mreže kablovskih vesti bi trebalo da “prekinu”. Voditeljka MSNBC-a Rejčel Madov, takođe je u više navrata tražila da vesti prestanu sa prenosom Trampovih izjava uživo, rekavši da predsednički dnevni komentari doprinose širenju dezinformacija.

Njegove laži koštaće nas života

– Da je na meni, a nije, prestala bih da prenosim te brifinge na TV-u uživo. – rekla je Madov u svojoj emisiji ranije ove nedelje. -To su dezinformacije. Ako predsednik na kraju kaže bilo šta istinito, možete to pustiti, ali ako nastavi da laže kao što svakodnevno čini, povodom ovako važnih stvari, trebalo bi da prestanemo to da emitujemo. Iskreno, koštaće nas života.

Nekoliko službenika CNN-a i MSNBC-a priznalo je da emitovanje Trampovih brifinga pojačava širenje dezinformacija o bolesti i njenom potencijalnom izlečenju. U jednom slučaju, Trampova entuzijastična promocija leka protiv malarije, hlorokin, kao terapije za COVID-19, navodno je podstakla stariji bračni par da uzme otrovnu verziju ove hemikalije, što je rezultiralo time da je supruga smeštena u jedinicu intenzivne nege, dok je njen suprug umro.

Insajder NBC Njuza, međutim, rekao je da brifinge iz Bele kuće ne bi trebalo zanemariti, već ih temeljno pokriti i emitovati, ali uz novinarsku proveru činjenica.

Odnosite se prema Trampu kao prema virusu

Priznajući da je Tramp često izvor pogrešnih informacija, insajder NBC Njuza dodao je – Mislim da je najbolji način da se odnosite prema predsedniku, onako kako se odnosite prema virusu. On mora biti zadržan i stavljen u karantin, a njegove neistine moraju da se pročišćavaju kako se ne bi obrušile na vas.

U četvrtak uveče, nakon što su ustanovljeni brojni smrtni slučajevi zbog infekcije koronavirusa u SAD-u, a zdravstveni radnici prvi su se suočili sa neadekvatnim bolničkim prostorijama i medicinskom opremom, a Tramp je započeo brifing iz Bele kuće, žaleći se na priču iz Vašington Posta, citirajući Džeja Inslija iz demokratske vlade države Vašington, koji je rekao „ponašajte se kao lider što priliči nekome poput kvoterbeka Toma Brejdija“.

Izvor: Ana Vušović Marković/ Nova.rs

Najpoznatiji novosadski Amerikanac: Bolje da sam ovde, nego u SAD bez wc papira

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


127 Shares
127 Shares
Share via
Copy link