Koronavirus Srbija

Koronavirus je opstao, pandemija će se nastaviti godinama

predrag-kon
Foto: Pixsell

Član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da je delta soj koronavirusa postao dominantan u svetu, i da ukoliko želimo da ga dočekamo spremni, što više građana mora da se vakciniše i da vakcinisanje mlade populacije glavni zadatak u narednom periodu.

– Virus je opstao, pandemija će se nastaviti godinama – istakao je on.

Inače, broj zaraženih virusom korona se smanjuje, mere su popuštene, ljudi su se opustili, a tokom leta najavljeno je održavanje više festivala. Kon, međutim, upozorava na mogućnost porasta broja obolelih od jeseni i na dolazak novog soja virusa korona.

– Jasno je da ovo trenutno stanje nema šanse da stane sa ovakvom vakcinisanošću. Nema šanse ni da stane sa ovakvom opuštenošću – poručio je Kon i dodao da sa takvom situacijom mi dočekujemo novi soj koji je u zemljama gde je visoka stopa vakcinisanosti poput Izraela i Velike Britanije „počeo da pravi ozbiljne probleme“.

Komentarišući izjavu Šeklera o mogućih 4.000 zaraženih na dnevnom nivou, Kon kaže da je ta brojka „pojačana“, ali napominje da broj zaraženih može preći 1.000.

On kaže da se virus od početka do sada promenio, kao i da sada imamo potpuno novu zaraznost, gde prosečan zaraženi zaražava pet osoba i više, dok je na početku epidemije taj broj bio tri, kao i da to govori da moramo da vakcinišemo što više građana.

Komentarišući najavljene muzičke festivale, on kaže da je Krizni štab odobrio održavanje manifestacija do 500 ljudi, i da se ta odluka još uvek nije promenila.

– Automatski je to kršenje mera. U ovoj situaciji upozoravam da kod delta soja nevakcinisani obolevaju 25 puta više nego vakcinisani u Velikoj Britaniji – upozorio je Kon u svom gostovanju na televiziji N1.

Kaže da se Krizni štab poslednji put sastao 14. juna, kao i da nema informaciju o tome kada će biti sledeća sednica.

Na radnike Čistoće koji nas ‘prskaju koronom’ Beograđanka se zaletela motkom

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

381 Shares
381 Shares
Share via
Copy link