Ruska salata je definitivno kraljica praznične trpeze, bez koje gotovo da ne prolazi slavlje ni u jednoj kući. Ipak, recepti za rusku salatu su razni, varijacija na temu je bezbroj – sa mesom ili sa šunkom, samo sa povrćem, domaći ili kupovni majonez, jabuka, limun, sa graškom ili bez…
Mi vam donosimo naš izbor najboljih recepata za rusku salatu.
Ruska salata (klasika)
Sastojci
- 500 gr povrća za rusku salatu (krompir, šargarepa, grašak)
- 100 gr majoneza
- 5-6 kiselih krastavčića
- 200 grama šunkarice
- 2 tvrdo kuvana jajeta
- so i biber po ukusu
Na neki način slična ruskoj jeste mimoza salata, pa vam savetujemo da probate i nju.
Priprema
Obariti zaleđeno povrće ili skuvati dva-tri krompira, tri veće šargarepe i šolju graška pa iseckati na kockice. U ohlađeno dodati sitno iseckane krastavčiće, šunkaricu, i naribati jaja.
Masu sjediniti majonezom, dobro promešati i začiniti po ukusu. Servirati hladnu salatu iz frižidera.
Posna ruska (francuska) salata
Posna ruska salata je idealne za slave u vreme posta, pa pogledajte i neke recepte za posne kolače.
Sastojci
- 500 gr povrća za rusku salatu (krompir, šargarepa, grašak)
- 5-6 kiselih krastavčića
- 1 manja kisela jabuka
- so i biber po ukusu
- 100 gr posnog majoneza po želji
Priprema
Obariti zaleđeno povrće ili skuvati dva-tri krompira, tri veće šargarepe i šolju graška pa iseckati na kockice. U ohlađeno dodati sitno iseckane krastavčiće i kiselu jabuku.
Masu dobro promešati pa začiniti po ukusu, a po želji dodati posni majonez. Servirati hladnu salatu iz frižidera.
Turbo ruska salata
Sastojci
- 500 gr povrća za rusku salatu (krompir, šargarepa, grašak)
- 100 gr majoneza
- desetak kiselih krastavčića
- 200 gr šunkarice
- 200 gr barenog pilećeg belog mesa
- 4 tvrdo kuvana jajeta
- so i biber po ukusu
Priprema
Obariti zaleđeno povrće ili skuvati dva-tri krompira, tri veće šargarepe i šolju graška pa iseckati na sitne kockice. Pileće belo meso obariti ili izvaditi iz supe pa iseckati veoma sitno.
U ohlađeno povrće i meso dodati sitno iseckane krastavčiće, šunkaricu i tanko isečena kuvana jaja. Masu dobro promešati pa dodati majonez i začine po ukusu. Servirati hladnu salatu iz frižidera.
Delikates ruska salata
Sastojci
- pola pilećeg filea
- 150 gr praške šunke
- 3 krompira srednje veličine
- 300 gr šargarepe
- pola tegle kiselih krastavaca
- pola šolje barenog graška
- kašičica senfa
- 2 barena jajeta
- 300 gr kvalitetnog majoneza
Priprema
Pileći file obariti i sitno iseckati. Krompir skuvati u ljusci i odmah ga prebaciti u hladnu vodu da se ne bi ukašio. Obariti šargarepu i grašak i paziti da se ne prekuva jer mora zadržati boju i određenu čvrstinu.
Povrće iseckati na što finije kockice jer od toga zavisi i ukus salate. Sitno iseckati i prašku šunku, krastavčiće i jaja pa sve dobro promešati. Dodati senf, so, biber i malo limuna po ukusu. Na kraju dodati dosta majoneza da masa bude sočna i fina.
Domaći majonez – recept
Iskusne domaćice kažu da nema dobre ruske salate bez starog dobrog domaćeg majoneza, zato evo recepta pa, ako imate vremena i želje, možete se okušati u mućkanju. Nije komplikovano 😉
Sastojci
- 1 žumance
- 1 kašičica senfa
- 1 kašičica limunovog soka ili jabukovog sirćeta
- so, biber i neki drugi začin po ukusu
- oko 250 ml ulja
Priprema
Žumance, senf, limunov sok ili sirće i začine staviti u teglu pa dobro umutiti mikserom, postepeno u veoma veoma tankom mlazu sipati ulje i konstantno mutiti dok se masa ne zgusne. U zavisnosti od veličine jajeta možda će biti potrebno i nešto više ulja. Po ukusu, umesto suncokretovog, možete koristiti i maslinovo ulje.
Majonez je nezaobilazan sastojak za rusku salatu.
Ruska salata je definitivno klasika i redovan gost tokom praznika na Balkanu. Ipak, budite na oprezu, ume da bude opako ukusna i teško je zaustaviti se.
Dodaj komentar