Magazin Svet

U stvarnom gradu od Lego kocki proda se 200 šarenih stanova dnevno

Comfort-Town.jpg4
Foto: Shutterstock

Grad u Ukrajini izgleda kao da je napravljen od LEGO kocaka, sa raznobojnim kućama i zgradama.

“Comfort Town”, predgrađe Kijeva, završeno je 2019. godine. Svojim duginim bojama predstavlja suštu suprotnost drugim, sivim sovjetskim zgradama koje ga okružuju.

Lego i Monopol u stvarnosti

Zgrade su okrečene u jarko žute, zelene, narandžaste i roze boje, uključujući i krovove. Mnogi su ih uporedili sa Lego zgradama, ili sa kućama i hotelima u čuvenoj društvenoj igri Monopol.

Ideja je bila da se privuku ljudi koji bi želeli da se presele u predgrađe, tako što će se stambeno područje koje je dva i po puta veće od Diznilenda – pretvoriti u nešto mnogo lepše.

Unutar bloka nalazi se 180 zgrada sa čak 8.500 stanova. Tu su i kafići, prodavnice i poslovne prostorije. Postoji i ogroman sportski objekat na otvorenom, ukupno čineći kraj neformalno i zasebnim gradom.

Comfort-Town.jpg5
Foto: Shutterstock

Transformacija očarala mlade

Očaravajući izgled privukao je kupce koji su pohrlili u region Kijeva da kupe stanove. Već u februaru 2020. godine objavljeno je da se mesečno prodaje više od 200 stanova, što je najviše u celoj Ukrajini.

Porodice sa decom i mlađa populacija spadaju u najbrojnije žitelje. Danas u “Gradu udobnosti” živi više od 20.000 stanovnika. Projekat transformacije sovjetskih zgrada trajao je čitavih 11 godina.

Prva kuća iz 3D štampača završena za 5 dana i bez majstora, rezultat 94 savršena kvadrata

92 Shares
Share via
Copy link