Magazin Putovanja

Poznati splitski restoran zatvorio vrata: Nema ko da radi!

Čuveni splitski restoran Perivoj, zatvara svoja vrata za goste. Vlasnik restorana odlučio se za taj nesvakidašnji potez iz jednog iznenađujućeg razloga – u restoranu nema ko da radi. Perivoj, koji se nalazi u blizini samog centra Splita, posle dugo godina neće biti mesto na kojem će gosti tog primorskog grada moći da se okrepe i uživaju u dalmatinskoj kuhinji.

Vlasnik Miljenko Validžić kaže da nisu uspeli da nađu dovoljan broj kvalitetnih radnika pa su odlučili da zatvore Perivoj kako bi se u potpunosti posvetili restoranu Dvor, koji je ušao u Mišelinov vodič, piše Index.hr.

“Kada smo sve stavili na papir, fali nam između 20 i 25 ljudi. I konobari i kuvari i pomoćno osoblje. Ogromna je fluktuacija. Čini mi se ove godine nikad gore. Slavonci ne dolaze više u Dalmaciju, otišli su u Nemačku i Austriju. Ljudi se snalaze. Mi moramo početi uvoziti radnu snagu iz susednih zemalja, očito ne možemo s našim domaćim ljudima”, kaže on.

“Svi imaju puno ponuda i gledaju gdje im je bolje i gde će zaraditi veći novac. Mi ih nismo uspeli privući čak ni s tim da ćemo raditi celu godinu. To je, dakle, celogodišnji posao. Ove godine nisam siguran ni hoće li Dvor raditi celu godinu. Radili smo šest sezona i 1. novembra uvek isto. To je kao da više niko ne dolazi. Onda zavisimo isključivo od lepog vremena. Nismo u centru grada. A tamo se uvek nešto događa”, kaže Validžić.

O platama nije hteo da govori.

“Ne verujem da je plata problem. Pa koliko puta se dogodilo da pitamo radnika koliku bi platu, on je kaže i onda ne dođe na probni rad. 60 ljudi se javilo na konkurs, možda se 20 odazvalo da će doći. Od tih 20, njih pet ili šest dođe na razgovor i tek tada se razgovara o uslovima. Od tih pet, šest, možda dvoje dođu na probni rad. Od dvoje ostala je jedna cura. Imam plaću koju mogu dati, ostalo mi je suludo davati”, kaže ovaj ugostitelj.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

komentar

Klikni da objaviš komentar

12 Shares
Share via
Copy link