Lifestyle Putovanja

Povoljna putovanja Evropom za studente

Sudenti imaju različite pogodnosti od popusta na bioskop i predstave do jeftinijih putovanja. Ukoliko ste dobar student nemojte propustiti priliku da proputujete Evropu po povoljno ceni, jer vam se takva prilika neće pružiti ponovo, verovatno, nikada u životu. Pomoću Inter-Rail karte i džeparca 50 najboljih studenata ima priliku da samostalno organizuje putovanje brzim evropskim vozovima i doživi pravu avanturu u trajanju od 22 dana.

bugarska-granica-putovanje
Bugarska granica

Kako sam i sama bila uzoran student kajem se što sam prošle godine propustila šansu da putujem u evrposke destinacije preko projekta Putujemo u Evropu, pa zato ako ste student redovno se raspitujte i pratite njihov sajt kako ne biste propustili ovu priliku, a pethodne godine je konkurs trajao od 5. do 19. juna.

Studentkinja Irena Radulović je prošle godine preko ovog projekta putovala Evropom, a za Luftiku prenosi svoja iskustva.

gitara-putovanja-obala
Izvor: Pixabay ©

Kao student završne godine studija sa dobrim prosekom, ne tako dobrim znanjem engleskog jezika, originalnim motivacionim pismom i slabo popunjenim pasošem dobila sam mogućnost da provedem leto putujući po Evropi. Zahvaljujući brzim evropskim vozovima za samo 22 dana sam posetila 7 država i preko 10 gradova Evrope. Prva stanica je bila prestonica Nemačke – Berlin. To je ujedno bilo i mesto sastajanja sa ostalim učesnicima iz zemalja regiona (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Kosovo). U Berlinu smo srdačno dočekani i uz pomoć lokalnih vodiča doživeli nesvakidašnji obilazak grada isprepletan mirisom kobasica, ukusom nemačkog piva i novim istorijskim saznanjima. Ostaci Berlinskog zida, velelepne građevine, spomenici, parkovi, muzeji … sve je to obeležilo našu berlinsku ekspediciju.

pasos-putovanja
Izvor: Pixabay ©

Nakon Berlina je putovanje krenulo malo drugačijim tokom jer smo se tada razdvojili u manje grupe i svako se zaputio u svom planiranom pravcu. Jedni su krenuli ka Skandinaviji, drugi su opčinjeni Nemačkom ostali koji dan duže, a moja grupa se zaputila ka Holandiji. Usled nedostatka WiFi pretraživanje hostela na Internetu nam nije išlo od ruke, pa smo se bez bukiranog smeštaja našli na železničkoj stanici u Roterdamu. Pitali smo se „Šta sada?“, međutim, Holanđani su vrlo ljubazan narod, pa nam je radnica sa šaltera Tourist Information nakon pola sata zivkanja raznih hostela našla smeštaj u prelepom kampu blizu zoološkog vrta. Sledećeg dana smo posetili jedan od najlepših zooloških vrtova Evrope Diegaarde Blijdorp, a nakon toga je usledila gej parada na ulicama Amsterdama, vafl sa kremom i jagodama u romantičnom Brižu, pogled na Ajfelov toranj, Luvr, krstarenje Senom i ulična moda u Parizu, vožnja francuskim TŽV-om brzinom od 280 km/h, Park Guelj, Sagrada familija i sangrija u Barseloni, surfovanje na reci u centru Minhena, najtopliji dan leta u Budimpešti i na kraju Srbija.Ovo je bilo nezaboravno iskustvo koje bih svima preporučila.

Putujemo u Evropu je projekat koji već više od 10 godina realizuje Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa Fondacijom Robert Boš i Balkanskim fondom za demokratiju. Cilj je da se studentima završnih godina svih univerziteta u Srbiji pruži mogućnost za upoznavanje raznovrsnog kulturnog nasleđa i tradicija evropskih zemalja.

Više o savetima za turiste u Novom Sadu

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

34 Shares
Share via
Copy link