Novi Sad Uncategorized

Pet stvari koje morate znati pre dolaska u Novi Sad

PR “Exit festivala” Jelena Galetin Žakić otkriva za naš portal koje su najčešće greške koje stranci mogu napraviti u Novom Sadu. Ovo su 5 stvari na koje treba da obrate pažnju, ako žele da se dobro provedu u ovom gradu:

Odabir taksija

Prva greška je ulazak u „divlji“ taksi koji se uvek nekako nađe na Železničkoj ili autobuskoj stanici prvi na vidiku. Taksistima je strani jezik kao signal da je vreme za “došao sam na Exit tarifu”. Ukoliko stranci naprave ovu grešku čeka ih spora i duga vožnja posle koje će im novčanik biti dosta lakši.

Ispijanje rakije

Još jedna od čestih grešaka jeste takmičenje u ispijanju rakije sa Srbima. Ipak je to srpsko piće na koje su meštani navikli, a stranci, izuzev Rusa, nisu u tako dobroj formi kada je ovo žestoko piće u pitanju. Nije preporučljivo da preteruju sa ovim alkoholom.

rakija-stranci-novisad

Otvoreni prozor

U Srbiji je već dobro poznato da se svaki “pravi” Srbin najviše plaši promaje. U većini zemalja ne postoji adekvatan prevod za ovu pojavu. Verovanje kaže da, ako staneš na mesto na kom duva promaja, verovatno ćeš se prehladiti, ili čak umreti. Stranci nikako ne smeju da otvaraju prozor,  ni u autobusu, čak ni u sedmici, u kojoj na plus 30 nema klime.

bus-novisad-stranci

Dinari

Ukoliko stranac nije uspeo da promeni stranu valutu u dinare i pokuša da plati devizama nastaje veliki problem. Čak i ako uspe u tome, svakako je pogrešio, jer mu niko neće vratiti kusur koliki bi mu vratili u menjačnici ili banci.

Obilazak samo centra Novog Sada

Greškom se smatra i činjenica da stranci obično posete znamenitosti Novog Sada koje se nalaze u samom centru, a postoji još toliko lepih mesta koja propuste. Zanimljivi mogu biti i drugi delovi grada poput Štranda, Kineske četvrti, Ribarca i drugih alternativnih delova.

POVEZANO: Mapa predrasuda Novog Sada

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Prilikom festivala,sajmova i drgih desavanja svuda u svetu poskupe smestaj,taxi usluge cene pica u kaficima…
    U letovalistima je preko celog leta skuplje sve nego zimi…a Vi se uvek hvatate za to sto neki taksista naplati englezu 1000din (6funti) od autobuske do Stranda ili tvrdjave… Znate li mozda koliko je start taxijem u Engleskoj?

122 Shares
122 Shares
Share via
Copy link