Magazin Svet

Kralj Čarls neće imati pasoš i vozačku, ali će imati 2 rođendana i sve labudove u Britaniji

princ čarls
Foto: Printscreen

Novom kralju Čarlsu III neće trebati ni pasoš ni vozačka dozvola, ali će zato postati vlasnik svih labudova i jesetra na području Ujedinjenog Kraljevstva, što je jedna od pomalo neobičnih povlastica koje uživa britanski monarh, piše Hina, prenosi Index.hr.

Bez vozačke dozvole

Kralj putuje bez ličnih dokumenata. Za razliku od drugih članova kraljevske porodice, njemu ne treba ni pasoš, jer se taj dokument izdaje građanima u njegovo ime.

Iz istih razloga šef britanske države privilegovan je i u upravljanju vozilom i jedini je građanin te države koji ne poseduje vozačku dozvolu.

Monarh ne glasa

Kralj nikada ne ubacuje svoj glasački listić na biralištima: on mora biti potpuno neutralan u politici. Ne može da glasa, a ni da se kandiduje na izborima.

S druge strane, monarh je taj koja otvara sazive parlamenta i potvrđuje premijera s kojim redovno razgovara.

Dvaput slavi rođendan

Majka novog kralja, Elizabeta II, dvaput godišnje duvala je u svećice na svojoj rođendanskoj torti: prvi put na svoj rođendan 21. aprila u krugu porodice, a drugi put na službenoj proslavi, koja se tradicionalno održava druge subote juna, što nije nimalo slučajno, jer su pomeranjem proslave na gotovo početak leta nastojali da izbegnu nezgode sa meteorološkim prilikama u Britaniji.

Foto: Printscreen

Labudovi, delfini i jesetre

Kralj ne vlada samo Britancima. Već nekoliko vekova labudovi širom kraljevine zapravo su vlasništvo britanskog monarha. Svake godine stručne službe obeležavaju i popisuju labudove na Temzi, a reč je o tradiciji koja će se zaštititi. Britanski monarh je vlasnik jesetri, delfina i kitova u vodama oko Ujedinjenog Kraljevstva.

Službeni pesnik

Ako ste pesnik i vaše delo ima „nacionalnu vrednost“, možda vam se posreći da budete odabrani da pišete stihove za kralja. Svakih deset godina ta čast pripadne nekom pesniku, a monarh ga nagradi buretom šerija.

Tako je 2019. Simon Armitaž, danas 59-godišnjak, imenovan „pesnikom laureatom“. Na toj počasnoj dužnosti nasledio je Kerol En Dafi (66), inače prvu ženu kojoj je bila dodeljena ta titula od početka tradicije u 17. veku. Dafi je napisala pesme za venčanje princa Vilijama 2011, zatim za 60 godina kraljičine vladavine 2013, kao i za venčanje princa Harija i Meghan Markl 2018.

Kraljevski mandat

Reč je o časti, ali i marketinškim povlasticama koje uživaju, na primer, francuski šampanjac i bezalkoholno piće Šveps, kao i niz malih britanskih privrednika čije marke imaju otisnut kraljevski grb na svojim proizvodima.

Barberi, Jaguar, Lend Rover i Samsung neke su od svetski poznatih marki koje takođe uživaju povlasticu kraljevskog mandata.

Izvor: Index.hr

Natalna karta kraljice Elizabete II otkriva da je njena kruna kosmički predodređena

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

74 Shares
Share via
Copy link