Magazin

Povlači se udžbenik za hrvatski jezik, HNV tvrdi da je skandal proizveden

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će udžbenik za hrvatski jezik za 8. razred biti povučen i od sledeće godine neće biti u školama.

Odobravanje udžbenika u nadležnosti AP Vojvodine

Šarčević je tako reagovao povodom lekcije iz hrvatskog jezika emitovane u okviru nastave na daljinu na RT Vojvodina.

Naime, na slajdu prikazanom u lekciji na daljinu pisalo je, između ostalog, da se za vreme NDH-a vodila briga o čistoći i pravilnoj javnoj upotrebi hrvatskog jezika i pravopisa sa mapom NDH.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Šarčević je rekao da Vojvodina apsolutno ima prava kada je reč o obrazovanju i da je odobravanje udžbenika za pripadnike nacionalnih manjina u nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine i nadležnog pokrajinskog Zavoda.

– Uloga ministra se ovde do skoro nije ni videla. Izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima inicirao sam da ministar može da reaguje u ovakvim situacijama – naveo je Šarčević.

Kako je rekao, kada promakne greška nadležnim telima u odobravanju udžbenika ministar može da reaguje i povuče udžbenik sa kataloga odobrenih udžbenika, što će, dodaje, biti i urađeno.

Šarčević navodi da je i ranije bilo sličnih situacija, kada je reč o udžbenicima koji su odobreni pre reforme obrazovanja.

– Odobravani su udžbenici sa neadekvatnim formulacijama pojedinih tema i ličnosti – poput janjičara, Nedića, NATO pakta. U Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, inicirao sam i formiran je sektor koji se bavi predmetima od nacionalnog značaja. I upravo, taj sektor se bavi temama od nacionalnog značaja, kako ne bismo imali ovakve situacije – kaže Šarčević.

Dodao je da su do sada reformisani planovi i programi za prvi i peti, drugi i šesti razred, a od nove školske godine za treći i sedmi razred.

Ministar Šarčević naglašava da ni na koji način ne želi da naruši dobre međunacionalne odnose unutar zajednice, ali ističe, da ovakvi propusti ne mogu da prođu.

Direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović rekao je da u arhivi Zavoda nije našao odobrenje ovog udžbenika za hrvatski jezik iz 2012. godine.

– Sada imamo novi Zakon o udžbenicima i pravilnike koji jasno definišu proceduru odobravanja udžbenika. Bez obzira ko je tada udžbenik odobrio, procedure su sada jasne i na inicijativu ministra Šarčevića udžbenik će biti povučen. To će biti urađeno i sa svakim drugim udžbenikom, ukoliko se pojavi greška i ne odgovara standardima kvaliteta udžbenika – zaključio je direktor Zavoda.

Hrvatsko nacionalno veće: Medijsko spinovanje

Hrvatska zajednica u Republici Srbiji ponovno je, na žalost, izložena interpretativnome teroru na način da su pojedini sadržaji medijskih natpisa, ne samo izvučeni iz konteksta, nego čak i neistiniti.

U ponedeljak, 11. maja 2020. na drugome programu Radio Televizije Vojvodine, u sklopu nastave na daljinu, emitovan je čas hrvatskoga jezika za 8. razred, nastavna jedinica „Povijest hrvatskoga jezika u 20. stoljeću“.

U 18,27 minuti, od ukupno emitovanih 36 minuta, a nakon prikaza istorije razvitka hrvatskoga jezika unutar I. i II. razdoblja, usledilo je jednominutno izlaganje o III. razdoblju u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

U „spornom“ delu snimka reči profesorke su bile sledeće: „Što se tiče III. razdoblja ’41-’45 o Hrvatskoj govorimo kao Nezavisnoj državi Hrvatskoj koja je vodila brigu o čistoći i pravilnoj javnoj uporabi hrvatskoga jezika i pravopisa. Unutar NDH-a postojao je Hrvatski državni ured za jezik koji je provodio jezičnu čistoću poznatu pod nazivom Purizam.“

Profesorka je u svom izlaganju navela isključivo činjenice šta i kako se odnosilo prema hrvatskome jeziku bez iznošenja ikakvoga vrednosnog suda.

U vrlo jednoznačne dve rečenice NDH je spomenuta isključivo u kontekstu razdoblja u kojem se jezik razvijao!

No, budući da je nakon nekoliko reobjava teksta snimak odmah obrisan, i da se trenutno niti na jednom portalu ne može dobiti uvid u stvarno činjenično stanje i reči koje je profesorica izgovorila, očito je ovakva vest za cilj imala samo jedno – proizvesti posledice igrice „gluvih telefona“.

Prva objavljena vest bila je delimično tačna, dok se u svakoj sledećoj ponešto nadodalo da bi se na kraju ispostavilo kako hrvatska zajednica u Republici Srbiji veliča NDH, a srpski jezik se izvrgava ruglu.

Klasično medijsko spinovanje kojemu smo na žalost često svedoci.

Ono što je posebno važno jest činjenica da je „sporna“ lekcija proizišla iz nastavnoga programa, a spomenuto je gradivo obrađeno u udžbeniku Hrvatskoga jezika za 8. razred koji je odobren od nadležnih institucija Republike Srbije!

Neizostavan deo programa učenja jednoga jezika jeste učenje istorije njegovog nastanka i razvoja. To su imale u vidu i nadležne institucije prilikom procesa odobrenja jer izostavljeno razdoblje u istoriji nastanka bilo srpskoga bilo nekoga drugog jezika predstavljalo bi veliki propust i materijalnu pogrešku.

Imajući to u vidu, ovakve medijske optužbe vrlo verovatno nemaju za cilj nastavu na hrvatskome jeziku, nego, bojimo se, nešto sasvim drugo.

Hrvatsko nacionalno vijeće ovoga puta očekuje od institucija Republike Srbije da, ne samo osude, sada već kontinuirano, negativno i netačno medijsko predstavljanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji, nego da uzmu hrvatsku zajednicu u zaštitu, a medijski konačno započnu promovisati pozitivne procese i postignuća kojih je u našoj zajednici daleko više, no one redovno ostaju zatočene u medijskome haosu i mraku.

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

305 Shares
305 Shares
Share via
Copy link