Koronavirus Srbija

Svi u školu: Samo 5 odsto roditelja izabralo online nastavu

Više od 50 odsto škola završilo je anketiranje roditelja koji su birali da li će im deca od septembra pohađati klasičnu mnastavu – u školama, ili će gradivo pratiti preko televizije i onlajn, od kuće.

Prema rečima ministra Šarčevića manje od pet odsto njih se odlučilo za nastavu od kuće.

Šarčević je za Pink rekao da je TV nastava za septembar gotovo snimljena, odnosno da je snimljeno oko 75 odsto sadržaja, za sve nivoe.

On se pohvalio kako je TV nastava ubedljivo najbolja u regionu, jer je snimljena na osam jezika nacionalnih manjina.

Istakao je da je resorno ministarstvo vodilo računa i o manjinama, nastavnicima i njihovim radnim listama, higijeni u školama, održavanju distance, nošenju maski…

Komentarišući kritike da će se virus korona pojaviti u školama, rekao je da su epidemiolozi naložili da i deca nose maske, a da rukavice nisu obavezne. Kako je objasnio, đaci će nositi maske tokom ulaska u školu i tokom boravka na času, osim ako učenik ne odgovara, kada mu se eventualno dozvoljava da je skine.

„Nosi masku na odmoru i odlazi kući“, rekao je Šarčević i dodao da je boravak u školi najbezbedniji deo dana za đake jer se tu kontroliše da li nose masku.

Ministar je rekao da i roditelji moraju da budu uključeni tako što će svojoj deci meriti temperaturu pre polaska u školu.

Naveo je da su časovi skraćeni na 30 minuta i da je to dovoljno za glavni deo časa, a da će deo posla koji ne stigne da se uradi tokom nastave u školama biti urađen onlajn, dok je fizičko modifikovano.

Dodao je da je napravljeno uputstvo koje će ići sutra, a koje govori da prvi časovi u svim školama treba da budu posvećeni epidemiji.

„Ne razmišljamo o odlaganju početka školske godine“

Za razliku od Crne Gore, koja je pomerila početak školske godine za oktobar, u Srbiji se ne razmišlja o tome, izjavio je Šarčević ranije za Nova.rs, navodeći da Srbija, za razliku od Crne Gore, ima „sve kompletno i kao onlajn varijantu“.

„Imamo šest platformi, imamo snimljene materijale za ceo mesec i to se sukcesivno radi. Za ne daj bože, u slučaju širenja zaraze, mi možemo parcijalno da isključimo regiju po regiju, i tu opciju imamo“, rekao je Šarčević za Nova.rs.

Šarčević ističe da je epidemiološka situacija u Srbiji sada povoljna, dok je u Crnoj Gori „četiri, ako ne i pet puta lošija od Srbije“.

„Ovde uvek kada prođe 10-15 dana mogu stvari da se promene. Zato sam ja rekao da imamo više modela. U dogovoru smo i sa Kriznim štabom“, naveo je Šarčević.

On dodaje da postoji uvek mogućnost da se pređe na onlajn model, ako se situacija promeni.

Autor: Tanjug, Pink, Nova

Šarčević zapretio kaznama za učenike koji ne budu nosili maske u školi

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

403 Shares
403 Shares
Share via
Copy link