Koronavirus Srbija

Većina građana ne veruje Kriznom štabu, a 86 posto se ne plaši zaraze

Centar za međunarodnu javnu politiku je napravio istraživanje u Srbiji, kako bi procenio poverenje građana u medije, članove Kriznog štaba ali i njihov odnos prema riziku od zaraze.

Pa se tako čak 86 posto građana izjasnilo da se ne boji da bi oni ili članovi njihovih porodica mogli biti zraženi virusom korona, ali da se uprkos tome ponašaju oprezno.

Socijalne kontakte je smanjilo 85 odsto ispitanika koji su priznali da češće peru ruke.

75 odsto je izjavilo da nose maske i rukavice, dok je 60 odsto uvereno da Srbija neće doživeti “italijanski scenario”.

Najveći broj od 5.989 ispitanika – čak 90 odsto, predviđa da će Srbija do 1. juna obuzdati epidemiju, kada očekuju i ukidanje vanrednog stanja.

Istraživanje je sprovedeno od 8. do 15. aprila, a na pitanje u kog člana Kriznog štaba imaju najviše poverenja, najveći broj ispitanika – 30 odsto odgovorio je da nema ni u jednog.

Njih 27 odsto veruje u dr Predraga Kona, na drugom mestu sa 20 odsto je dr Darija Kisić Tepavčević, na trećem Goran Stevanović sa 15 odsto, dok najmanje poverenja uživa Branimir Nestorović sa osam odsto.

Da ne veruje medijima izjasnilo se 60 odsto ispitanika, a među njima je 25 odsto onih koji smatraju da je broj zaraženih i preminulih veći nego što je prikazano, dok je 35 odsto onih koji su uvereni da je kriza preuveličana kako bi se pažnja javnosti skrenula sa drugih problema.

Više od polovine, 55 odsto ispitanika, izjavilo je da visoki državni funkcioneri svojim nastupima u javnosti unose nemir i paniku.

Sa druge strane, 30 odsto ispitanika je ocenilo da je njihovo ponašanje odgovorno i ozbiljno, a 15 odsto je obraćanje državnog rukovodstva ocenilo pozitivno – “smiruju strah i ulivaju nadu da će sve biti u redu”.

Upitani da li bi prijavili policiji sugrađane starije od 65 godina koji krše meru zabrane kretanja i time ugrožavaju svoj život, najveći broj ispitanika, njih 65 odsto je odgovorilo da ne bi, već bi im savetovali da ne krše zabranu zbog previsokih kazni. Te slučajeve policiji bi prijavilo 15 odsto anketiranih.

Kada je u pitanju komšija koji se vratio iz inostranstva i krši meru samoizolacije, situacija je potpuno drugačija – čak polovina ispitanika bi prijavila takvog komšiju policiji, njih 25 odsto ne bi, ali bi se ponašalo opreznije, dok bi 17 odsto o tome obavestili druge komšije.

Izvor: 021.rs/Tanjug

Ipsos stratedžik marketing: Čak 92% građana Srbije podržava vanredne mere države

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

3.5K Shares
3.5K Shares
Share via
Copy link