Pijani šaran suvim šljivama, brusnicama i pirinčem
Sastojci:
šaran 1,5kg-2kg
so
veza peršuna
3 čena belog luka
1 šolja pirinča
100 ml maslinovog ulja
300 ml belog vina
100 grama suvih šljiva bez koštica
50 grama brusnica
Priprema: Očišćenog šarana oprati hladnom vodom, dobro posušiti papirnim ubrusima, zatim posoliti spolja i iznutra. Zaseći sa obe strane, u te useke utrljati samleveni persun i beli luk, a ostatak u unutrašnjost šarana. Staviti na papir za pečenje, premazati uljem i toploj rerni peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Dok je šaran u rerni, jednu šolju pirinča dobro isprati i uz dodatak soli i suvog začina prokuvati oko 5 minuta. Prokuvani pirinač poslagati oko šarana. I peći zajedno sa šaranom još 20 minuta pa poređati suve šljive i brusnice po pirinču i peći još pet minuta. Potom, preliti šarana i pirinač sa 300 ml belog vina i vratiti u rernu da ispari alkohol.
Dodaj komentar