Sezona slava je već stigla, a približavaju se i božićni i novogodišnji praznici, pa će se na trpezi brojnih domaćinstava naći posna jela.
Ovo je sjajna prilika za detoksikaciju organizma, gde ćete uživati u ukusno pripremljenoj zdravoj hrani, koja se ne kosi sa tradicionalnim verskim običajima.
Pripremili smo vam odlične recepte, u kojima će uživati vaši ukućani i gosti, a moguće je da će vam se neki od njih toliko svideti, da ćete ih uvesti i u „redovan“ meni, kada prođe božićni post.
Bilo da ste ljubitelj sjajne paštete, čorbe od povrća koja je istinski melem za organizam, slasnih pita i musaka, ribe, ili tradicionalnih kuvanih jela i pasulja, svako će pronaći nešto za sebe.
Mislili smo i na one koji ne mogu bez slatkog – posni vojvođanski kuglof će ih sasvim sigurno ostaviti bez teksta, a vaša božićna trpeza biće bogatija za još jedno kulinarsko remek-delo.
Jednostavna, a ukusna posna riblja pašteta
U vreme posta posebno dolazi do izražaja maštovitost kuvar/a/ice, a iznenadićete se kakav zdrav namaz možete da napravite od samo nekoliko sastojaka.
Priprema neće previše ošteti vaš kućni budžet, a ova pašteta je posebno ukusna kada se konzumira na sveže ispečenom parčetu tosta.
Potrebni sastojci:
- 2 konzerve tunjevine
- 1/2 manje glavice crnog luka
- beli luk u granulama
- 1/4 paradajza
- 2 kisela krastavčića (kornišoni)
- peršun (suvi začin)
- so
- biber
- kašičica ekstra devičanskog maslinovog ulja
Način pripreme:
Tunjevinu izručiti u jednu manju posudu i procediti od ulja (ili sopstvenog soka, u zavisnosti za koju ste se opredelili).
Sve sastojke (tunjevinu, četvrtinu paradajza, pola glavice crnog luka i kisele krastavčiće) isečene na sitne komade staviti u dublju posudu, a zatim malo posoliti i pobiberiti po ukusu. Dodati tek malo belog luka u granulama i prstohvat peršuna.
Uzeti štapni mikser i mutiti dok ne dobijete kompaktnu kašastu masu. Probati da li je dovoljno začinjeno, dodati kašičicu maslinovog ulja i potom blendirati još koji minut.
Poslužite sa toplim tostom, uz čaj.
Ovaj recept možete modifikovati po sopstvenom ukusu, pa možete dodati kapar, masline, origano ili bosiljak, a kada prođe post i malo putera, koji će fino povezati paštetu, posebno kad se ohladi u frižideru.
Posna pita sa prazilukom i pečurkama
Dani posta na vodi ne znače da ćete tih dana jesti bezukusnu hranu – naprotiv. Sočna pita sa prazilukom izmamiće uzdahe vaših gostiju i ukućana, a moguće da ćete ovaj recept koristiti i nakon što božićni post prođe.
Najbolja stvar je što vam nije potrebno puno sastojaka, novca i vremena da napravite ovo ukusno i zdravo jelo.
Potrebni sastojci:
- 400 grama šampinjona (ili pečuraka po želji)
- 2 praziluka
- 500 grama gotovih kora za pite, gibanice ili baklave
- 200 mililitara pasiranog paradajza + 100 mililitara za premazivanje kora
- so
- biber
- vegeta
- beli luk u granulama
- peršun
Način pripreme:
Operite praziluk, a zatim ga iseckajte na sitne kockice. Šampinjone obrišite vlanom krpom po potrebi, ako imaju na sebi viška zemlje, ali ih nemojte prati, pošto će to pokvariti njihov ukus i strukturu, jer upijaju tečnost poput sunđera.
Eventualno odstranite nožem područja koja vam izgledaju nečisto, a potom ih isecite na tanke režnjeve.
U dublju posudu (zbog velike količine namirnica) stavite isečen praziluk i pečurke, nalijte sa malo vode i dinstajte 15-ak minuta, na tihoj vatri.
Posolite i pobiberite po sopstvenom ukusu i dodajte dve kašičice vegete, prstohvat peršuna i poprašite sa malo belog luka u prahu.
Dodajte još malo vode (otprilike 1 decilitar), da luk i pečurke ne zagore – šampinjone dinstajte dok voda ne ispari i ne postanu mekani.
Potom ubacite 200 mililitara pasiranog paradajza i sve dobro promešajte – vaš fil je spreman za punjenjenje kora. Inače, super stvar je što ove sastojke možete da iskoristite i kao osnovu za ukusan posni rižoto.
Kore možete preklopiti kao za baklave, a ako vam je lakše, možete fil zaviti i kao klasičnu savijaču.
Uglavnom se kore premazuju sa malo ulja da pita bude sočnija.
Međutim, ukoliko taj dan postite na vodi, premažite svaku koru četkicom, pre punjenja, sa malo paradajz pelata, koji ćete razblažiti sa mineralnom vodom, da bude tečniji.
Kada pripremite pitu, premažite testo odozgo sa ostatkom razblaženog pasiranog paradajza i stavite da se peče, u tepsiji obloženoj pek papirom, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni.
Nakon otprilike pola sata do 40 minuta pečenja, pita je gotova. Po želji premažite sa malo mineralne vode i pokrijte krpom da se ohladi, a potom poslužite.
Posna čorba od šargarepe i krompira
Dani posta su idealan prilika da se organizam dobro iščisti, a svakom želucu će prijati topla čorbica od povrća, iako je praktično napravljena samo na vodi.
Za pripremu će vam trebati samo par minuta, a iznenadićete se koliko okrepljuje i osvežava.
Potrebni sastojci:
- 500 grama šargarepe
- 400 grama krompira
- pola praziluka (zeleni deo)
- so
- biber
- vegeta
Način pripreme:
Šargarepu i krompir oljuštite i isecite na krupnije komade. Praziluk dobro operite i iseckajte na kolutiće.
Povrće stavite u jednu dublju šerpu i sipajte vode da ogrezne. Ostavite vodu da proključa, a zatim dodajte kašičicu vegete i kuvajte na tihoj vatri oko pola sata, dok se sastojci ne skuvaju.
Umutite sve dobro štapnim mikserom, da povrće ne ostane u komadu, već da dobijete kašastu masu. Mi volimo da čorbica bude gusta, a vi gustinu možete podešavati tako što ćete doliti još malo vode, ako želite da bude ređa.
Dodajte soli, bibera i vegete po ukusu, dobro promešajte, pa probajte.
Naš predlog je da ovu ukusnu čorbu od povrća servirate uz krutone od hleba, koje ćete malo zapeći u rerni i malo peršuna.
Naravno, u mrsnoj varijanti, možete prethodno prodinstati praziluk na malo maslaca, pre nego što ubacite povrće da se kuva, kako biste dobili još lepši ukus.
Posni šaran na pirinču iz rerne
Kada su dani posta razrešeni na ribu, gotovo je nemoguće odoleti da ne isprobate da napravite šarana u pećnici.
Naravno, postoje brojni recepti kako da spremite ovu ukusnu „rečnu zverku“, ali nama se posebno svidela harmonija ukusa koju dobijate kada ga ispečete sa gomilom povrća.
Potrebni sastojci:
- 600 – 700 grama šnicli od šarana
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 krompir
- 2 sveže paprike
- 1 paradajz (može i oljušten, iz pelata)
- 100 grama pirinča
- maslinovo ulje od komine
- slatka mlevena aleva paprika
- peršunov list
- list lovora
- so
- biber
- vegeta
Način pripreme:
Crni luk iseći na sitne kockice, a potom ga prodinstati na malo ulja u dubljoj šerpi, dok ne postane staklast, uz povremeno mešanje.
U međuvremenu, pripremite ostatak povrća za dalju obradu – iseckajte na kockice šargarepu, krompir i paprike.
Šnicle šarana dobro operite, malo nauljite, a potom stavite malo vegete i soli i ostavite u posudi, da riba upije začine.
U prodinstani luk, dodajte šargarepu, a nakon par minuta i papriku, i ostavite povrće da se krčka 15-ak minuta.
Potom ubacite isečeni krompir, prethodno opranu rižu, kašičicu aleve paprike, vegete i dobro promešajte, pa sklonite sa vatre. Dodajte isečeni peršunov list.
Tepsiju za pečenje fino podmažite maslinovim uljem, a zatim izručite u nju prodinstano povrće iz šerpe. Preko njega dodajte nasečeni paradajz i odozgo poslažite ribu.
Nalijte u tepsiju vode da ogrezne, a potom prekrijte folijom i izbušite par rupica, kako bi šaran mogao da „diše“.
Ubacite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite na srednjoj rešetki oko sat vremena.
Pred kraj pečenja, otkrijte tepsiju, kako bi se riba dodatno zepekla i kako bi šaran dobio lepu, hrskavu koricu.
Oslić na manastirski način
Oslić je veoma bogat proteinima, a istovremeno ima nisku kalorijsku vrednost, pa ga konzumiraju oni koji vode računa o dobroj liniji i kad nije vreme posta.
Pripremili smo vam recept za jelo koje se izuzetno lako sprema, a veoma je ukusno i zdravo – oslić je veoma bogat omega 3 masnim kiselinama.
Po želji, možete upotrebiti i neku drugu ribu – skušu, pastrmku, ili šarana, mada se nama baš oslić pripremljen na ovaj način najviše svideo.
Potrebni sastojci:
- 1,5 kilogram oslića
- 6-8 čenova belog luka
- svež peršun
- mirođija
- bosiljak
- majčina dušica
- origano
- so
- biber
- vegeta
- maslinovo ulje od komine (za pečenje)
- ekstra devičansko maslinovo ulje (za preliv)
Način pripreme:
Očišćenu ribu dobro oprati (posebno deo gde se nalazila utroba), a potom iseckati na veće parčiće.
Svako parče začiniti (staviti vegete, soli i bibera po ukusu, 2-3 čena sitno iseckanog belog luka, prstohvat majčine dušice, bosiljka i mirođije), a zatim ostaviti u frižider na par sati da odstoji.
Ako imate vremena, ribu komotno možete ostaviti u frižideru da prenoći, kako bi još bolje upila začine.
Obložite tepsiju za pečenje pek papirom i poređajte ribu. Svako parče zalijte kašičicom maslinovog ulja od komine, a potom preko tepsije stavite aluminijumsku foliju i zavrnite preko rubova.
Stavite tepsiju u rernu, koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni i pecite oko 30 minuta, taman da riba i začini puste svoj sok.
Proverite da li je riba pečena viljuškom. Ako jeste, uklonite foliju i vratite u pećnicu, sve dok u potpunosti ne ispari „saft“ i dok se riba se ne zapeče, tj. dobije lepu koricu.
U međuvremenu, u manjoj činiji napravite preliv. Isecite vezu svežeg peršuna i 4-5 čenova belog luka i dobro zalijte ultra devičanskim maslinovim uljem. Dodajte malo bosiljka i origana, po želji.
Izvadite pečenu ribu i lepo rasporedite pripremljeni preliv, da bogato zalijete svako parče. Vratite foliju preko ribe i ostavite sat-dva, da odstoji i da riba upije pripremljeni „sos“.
Poslužite toplo ili hladno, po želji – jednako je ukusno.
Posna sarma sa dimljenim šaranom
Ukoliko želite da ukombinujete ukuse jednog od najomiljenijih tracionalnih srpskih specijaliteta – sarme i vrhunskog dimljenog šarana, imamo idealan recept za vas.
Bilo da ga služite na posnoj slavi, ili da se gostite ovim jelom u toku božićnog posta, sasvim sigurno ćete polizati prste i tražiti dodatnu porciju.
Potrebni sastojci:
- 1,2 kilograma dimljenog šarana
- 1 veća glavica kiselog kupusa (ili već pripremljeni listovi)
- 500 grama crnog luka
- 100 grama pirinča
- 4 kašičice slatke aleve paprike
- 2,5 decilitara ulja
- so
- biber
- vegeta (opciono)
Način pripreme:
U dublju šerpu naspite vode, ostavite da proključa, a zatim ubacite komade dimljenog šarana. Kuvajte oko pola sata, pa potom sklonite sa ringle. Izvadite ribu da se hladi, a ostatak vode procedite i ostavite sa strane.
Kuvanog dimljenog šarana iscepkajte rukom na sitne parčiće i potrudite se da ga što bolje otkostite – posebno se „rešite“ velikih kostiju. Ovako pripremljenu ribu sameljite u mašini za meso.
U međuvremenu, iseckajte pola kilograma crnog luka na sitne kockice, sipajte ulje u drugi dublji lonac i dinstajte ga 10-ak minuta, dok ne postane staklast.
Dodajte u šerpu 2 kašičice slatke aleve paprike, pobiberite i posolite po ukusu, a potom ubacite 100 grama sirovog pirinča, kojeg ste prethodno dobro oprali. Pržite sve zajedno oko minut-dva, uz neprekidno mešanje, da ne zagori.
Postepeno ubacite u ovu „smesu“ samlevenu ribu, a zatim sve dobro izmešajte, da se sjedini i sklonite sa vatre, taman da se nadev prohladi.
Polako odvojite listove kupusa i na svakom istanjite rebro, tj. tvrdi deo. Dno posude, u kojoj ćete pripremati ovo jelo, prekrijte listovima kupusa, a potom započnite sa zavijanjem sarmi.
Položite na dlan ruke list kupusa, napravite na sredini malo „udubljenje“, koje ćete napuniti sa kašikom ili dve nadeva, u zavisnosti od veličine lista.
Potom uvijte sarmu, a krajeve kupusa uvucite unutra, kako se vaš „zamotuljak“ ne bi raspao.
Nastavite sa ovim postupkom dok ne potrošite sav kupus i nadev, a sarme ređajte u „obloženu“ posudu za pečenje.
Ukoliko postoje praznine, popunite ih ostatkom glavice kupusa, a zatim pospite od gore 2 kašičice aleve paprike i pokrijte sve listovima kupusa.
Sve dobro zalijte prohlađenom vodom u kojoj se kuvala riba – bitno je da sarma ogrezne tj. da bude taman prekrivena vodom. Po potrebi dodajte još „obične“ vode.
Poklopite posudu i stavite u prethodno zagrejanu pećnicu da provri – dovoljno je 10-ak minuta. Potom smanjite vatru na 200 stepeni i ostavite da se krčka još 2 sata.
Kako bi vam sve bilo još jasnije, pogledajte video snimak:
Preukusna punjena paprika sa orasima
Gotovo da nema osobe koja ne voli punjenu papriku, a odlična alternativa mrsnoj varijanti je ona punjena sa orasima, umesto mesom.
Em ćete ovakvom ishranom odraditi detoksikaciju organizma, em ćete uživati u punom ukusu povrća, a i orasi su izuzetno zdravi i hranljivi.
Potrebni sastojci:
- 6-8 većih paprika babura
- 300 grama sitno iseckanih ili samlevenih oraha
- 2 manje glavice crnog luka ili 1 veća
- 3 čena belog luka
- 1 tikvica
- 1 šargarepa
- 1 manji krompir
- 3 čena belog luka
- 150 grama pirinča
- peršun (1 veza svežeg, a može i sušeni, kao zamena)
- veza celera
- slatka crvena aleva paprika
- vegeta
- so
- biber
- ulje
- brašno
- pasirani paradajz
Način pripreme:
Crni luk i tikvicu oljuštite i usitnite na kockice. Čenove belog luka takođe očistite i sitno iseckajte, a šargarepu oljuštite i narendajte. Pripremite orahe – možete ih samleti, ili baš dobro usitniti nožem – po želji.
U dublji tiganj nalijte malo ulja, tek da pokrije dno, pa prodinstajte crni luk par minuta, dok ne postane staklast, uz povremeno mešanje.
Ubacite beli luk, tikvicu i narendanu šargarepu, promešajte varjačom, dodajte prstohvat soli i dinstajte još par minuta, da povrće pusti sok.
Dobro operite pirinač i dodajte u tiganj, promešajte, a potom stavite orahe, usitnjeni peršun i lišće celera (1 vezu). Dobro izmešajte varjačom, pa dodajte dve kašičice vegete, malo soli i 2 kašike slatke aleve paprike.
Prodinstajte još neko vreme, uz mešanje. Probajte da li vam odgovara ukus i dodatno začinite po potrebi, a zatim uklonite tiganj sa vatre.
Paprike dobro operite, pažljivo im odrežite vrh oko peteljke, ispraznite unutrašnjost od semenki, a potom ih ostavite da se malo ocede.
Napunite paprike pripremljenim filom do vrha, pazeći da ih ne probušite, a zatim svaku začepite „poklopcem“ od tanko isečenih kolutova krompira (možete umesto krompira koristiti paradajz).
Naređajte paprike u duboku šerpu, okrenute tako da „poklopac“ bude gore, pa nalijte vode, taman da ogreznu. Ostavite ih poklopljene, da se kuvaju na vatri srednje jačine, oko sat vremena.
10-ak minuta pre kraja, pripremite zapršku od ulja i dve kašike brašna u drugoj šerpi. Dodajte kašičicu aleve paprike, vegete, malo bibera, uz neprekidno mešanje, pa dospite pasiranog paradajza, u zavisnosti od željene gustine sosa.
Ubacite paprike koje ćete odmah poslužiti u pripremljeni sos, a ostatak (ako ga uopšte bude), možete staviti u kutiju za naredni ručak i zamrznuti.
Južnjački monaški pire od pasulja
Pasulj je neizostavan deo zimske trpeze, a ulepšaćete dane posta vašim ukućanima ako ga pripremite na način na koji to čine monasi.
Daće vam preko potrebne energije, a „rezervoar“ u organizmu ćete napuniti zdravim sastojcima.
Potrebni sastojci:
- 1 kilogram krupnijeg belog pasulja (tetovac ili prebranac)
- 2 glavice crnog luka
- 5 čenova belog luka
- 1 štap praziluka
- 15-ak suvih crvenih paprika
- ulje
- slatka crvena aleva paprika
- ljuta tucana paprika (opciono)
- malo svežeg peršuna (opciono)
- so
- biber
- vegeta
Način pripreme:
Pasulj properite i dan ranije potopite u vodu, da nabubri. Narednog dana prosuti vodu i naliti novu, pa ostaviti da baci ključ.
Izbaciti i drugu vodu, pa ga potom ponovo nalijte toplom vodom i pustiti da lagano provri. Za to vreme, sitno iseckajte 2 glavice crnog luka i štap praziluka i ubaciti u pasulj, da se kuva sve zajedno u dubokom loncu.
Dodati malo ulja i poklopiti šerpu, a potom utšati vatru i pustiti da se lagano krčka.
Potopiti suve paprike u vodu i ostaviti ih da omekšaju i dobro se operu. Baciti vodu i staviti ih u manju šerpu da se skuvaju – neće im trebati više od 25 minuta.
Nakon otprilike sat – sat i po, skinite pasulj sa vatre, procedite ga i pustite da se ohladi. Zrna treba da ostanu cela, tj. ne bi trebalo da se raspadaju.
Gnječilicom za krompir potpuno ispasirajte pasulj, koji ćete pretvoriti u lep pire, a zatim ga začinite solju, biberom i vegetom, po ukusu. U blenderu sameljite papriku, dok ne dobijete masu koja podseća na ajvar.
U dublji tiganj sipajte 1,5- 2 delcilitra ulja i zatim ubacite i propržite papriku 10-ak minuta, da dobijete kompaktnu masu. Sadržaj tiganja prelijte preko prirea od pasulja i dobro zamešajte, da se sve sjedini.
Sitno iseckajte beli luk, a u manjoj tavi zagrejte malo ulja.
Ovako pripremljen pasulj prebacite kašikom u posude za služenje, rasporedite odozgo sitno isečeni beli luk i stavite po prstohvat slatke aleve paprike (može i ljute tucane, ako volite pikantna jela).
Opciono stavite malo nasečenog peršuna za dekoraciju i prelijte sa par kašika vrelog ulja. Pazite da ne preterate, da pasulj ne bude suviše mastan, pa poslužite gostima.
Sigurno će uživati u slasnim ukusima juga Srbije.
Manastirska musaka od povrća
Osmansko carstvo je našoj nacionalnoj kuhinji u amanet ostavilo razne vrste musaka, a mi vam za dane kada postite na vodi, predlažemo osvežavajuću musaku od povrća.
Ruzmarin će joj dati dašak Mediterana u ovim zimskim mesecima, a ova zdravom „inekcijom“ vitamina obezbedićete energiju za dobar deo dana.
Potrebni sastojci:
- 3 kilograma krompira
- 4-5 glavica luka (u zavisnosti od veličine)
- 3 tikvice
- 3-4 šargarepe
- 200 grama pirinča
- 1 koren celera
- 2 korena paštrnaka
- 1 veza svežeg peršuna
- 2-3 grančice svežeg ruzmarina
- 3-4 lovorova lista
- 500 mililitara pasiranog paradajza
- so
- biber
- vegeta
Način pripreme:
Očistite crni luk i isecite ga na režnjeve. Ostalo povrće (krompir, tikvice i šargarepu) ogulite, properite i isecite na listiće, a celer i paštrnak možete narendati pošto ih ogulite.
Uzmite jedan veći pleh za pečenje i započnite sa ređanjem sastojaka (nije potrebno ni ulje, ni pek papir). Dno prekrijte sa otprilike pola količine isečenog luka, pa preko njega stavite listiće krompira i grančicu ruzmarina.
Kada ste napravili osnovu – dalji raspored je na vama. Mi volimo da bude što šarenije, pa smo nastavili sa šargarepom i tikvicama, a preko njih smo posuli narendani celer i paštrnak i stavili još jednu grančicu ruzmarina.
Nakon narandžastog i zelenog, sledi red belog – po povrću lepo rasporedite prethodno opran pirinač, a zatim sve zalijte pasiranim paradajzom i dodajte 3-4 lovorova lista.
Nastavite sa ređanjem dok ne potrošite svo povrće, a zatim stavite 2 kašike vegete i posolite i pobiberite po svom ukusu. U zavisnosti od veličine pleha, zalijte sa svih strana sa 1 do 1,5 litrom vode, koju ste prethodno zagrejali u kuvalu.
Prekrijte pleh folijom, kako bi povrće zadržalo sve sokove i kako se ne bi presušilo. Zatim stavite da se peče na srednjoj rešetki, u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni, oko 45 minuta.
Desetak minuta pret kraj, uklonite foliju da se povrće zapeče i višak vode ispari. Sačekajte da se malo ohladi i potom servirajte.
Posni kuglof sa narandžom i kakaom
Fenomenalna poslastica „bečke škole“, koja se rado priprema u Vojvodini za svečarske datume, svakako će uveličati vašu slavsku trpezu u ovim prazničnim danima.
U posnoj verziji priprema se bez mleka, jaja i maslaca, a gotov je za tren oka, tako da ne sumnjamo da će postati vaš favorit i u mrsnim danima.
Potrebni sastojci:
- 550 mililitara soka od pomorandže (najbolje ceđenog, ali može i kupovni)
- 450 grama brašna
- 200 grama šećera
- 100 mililitara ulja
- 20 grama praška za pecivo
- 50 grama suvih grožđica
- 10 grama naredane kore od pomorandže
- 2 kašičice sirćeta
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice kurkume (inidijski šafran)
- prstohvat soli
- malo šećera u prahu
Način pripreme:
U dublju posudu za mešenje sipajte pola litre soka od pomorandže. Stavite 2 kašičice sirćeta, pola kašičice praška za pecivo i dobro promešajte mutilicom.
Zatim, uz neprekidno mešanje, uspite 100 mililitara ulja, 200 grama šećera i dodajte prstohvat soli.
Na kraju narendajte malo pomorandžine kore, koju ste prethodno dobro oprali – daće kolaču još intenzivniji ukus. Ubacite četvrt kašičice kurkume i sve dobro izmutite.
U drugoj posudi pomešajte 20 grama praška za pecivo i 450 grama brašna. Uzmite sito (ili cediljku) i postepeno dodajte ovu mešavinu u prvu posudu, uz mućenje mutilicom, kako bi sprečili da se brašno (koje ste prilikom dodavanja prosejali) zgrudva. Na taj način dobićete kompaktno testo.
U manji sud uspite kakao i postepeno ga pomešajte sa 50 mililitara soka od pomorandže, uz neprekidno mućenje. Dodajte četvrtinu pripremljenog testa iz prve posude i dobro zamešajte špatulom.
U ostatak testa (tri četvrtine, koje ostalo) iz prve posude, ubacite 50 grama suvih grožđica i promešajte. Sada ste spremni za pečenje kolača.
Uključite rernu da se zagreje na 170 stepeni i podmažite sa malo ulja okrugli kalup za kuglof (dobro nauljite ceo kalup četkicom, kako se kolač ne bi zalepio).
Uspite u kalup prvo deo testa od narandže sa grožđicama, a zatim dodajte i deo sa kakaom iz druge posude. Sve pomešajte nekim tankim predmetom, na primer drvcetom za ražnjiće, tako da dobijete šarenu masu, koja izgledom podseća na eurokrem.
Stavite u rernu da se peče na navedenoj temperaturi oko 50 minuta. Izvadite kolač, bocnite par puta, da proverite da li je testo dovoljno pečeno i ostavite 20-ak minuta da se ohladi.
Prekrijte kalup tanjirom i okrenite ga, da kuglof ispadne, a zatim ga pospite šećerom u prahu i poslužite.
Prijatno!
Dodaj komentar