Magazin Svet

Zabranjuju vejpove od 1. januara, stvaraju zavisnost od nikotina kod dece

vejp

Australija će od januara zabraniti uvoz vejpova za jednokratnu upotrebu, u nastojanju da obuzda zavisnost od nikotina kod dece. Biće uvedeni i novi zakoni koji sprečavaju proizvodnju, oglašavanje i isporuku vejpa za jednokratnu upotrebu u zemlji.

Vejping se reklamira kao način za prestanak pušenja, ali australijski ministar zdravlja kaže da je to stvorilo „novu generaciju zavisnosti od nikotina“ prenosi Bi-Bi-Si.

Studija sa Univerziteta u Sidneju ranije ove godine pokazala je da je više od četvrtine tinejdžera starosti od 14-17 godina pušilo, dok je istraživanje australijskog dobrotvornog saveta za rak otkrilo da je devet od 10 tinejdžera iste starosne grupe lako pristupilo nikotinskim vejpovima. .

– Sve australijske vlade su posvećene zajedničkom radu na zaustavljanju uznemirujućeg rasta vapinga među našim mladim ljudima – rekao je Mark Batler, savezni ministar zdravlja koji uvodi zabranu.

U maju je australijska vlada signalizirala svoju nameru da postepeno ukine upotrebu vejpova za jednokratnu upotrebu, ali do sada nije dala konkretan vremenski okvir.

Gospodin Batler kaže da će zabrana uvoza vejpa za jednokratnu upotrebu početi 1. januara, a da će do marta biti zabranjen ulazak u zemlju i neterapeutskim vejpovima koji se mogu ponovo puniti.

Uvoznici i proizvođači koji isporučuju terapeutske vejpove će takođe morati da se pridržavaju strožih državnih propisa u vezi sa ukusima, nivoima nikotina i pakovanja svojih proizvoda.

Stručnjaci su upozorili da se još ne zna dovoljno o ​​dugoročnim uticajima vejpinga. Istraživanje sa Univerziteta Džons Hopkins povezalo je ovu praksu sa hroničnom bolešću pluća i astmom.

A u Australiji, naučnici koji su proučavali tečnosti koje se koriste u vejpovima upozorili su da one sadrže “skup hemikalija” za koje se zna da utiču na zdravlje pluća, prenosi Telegraf.

Saopštenje Australije dolazi samo nekoliko dana nakon što je vlada Novog Zelanda ukinula svoju vodeću zabranu pušenja kako bi platila smanjenje poreza.

Opasne posledice korišćenja vejpa, deca posebno u riziku: Gubitak čula ukusa, karijes, bolesti desni

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link