Srbija Vesti

Hladan tuš u pekarama: Hleb i burek “masno” poskupljuju

pekara
Foto: Ronald Vitek / EPA

Iako je krajem novembra Vlada produžila trajanje Uredbe o ograničenju cene hleba “Sava” na 53,5 dinara za još tri meseca, cene drugih pekarskih proizvoda rastu. Omiljeni proizvodi u pekarama širom Srbije skuplji su barem za po 10 dinara.

Tako na primer, umesto 120, ljubitelji bureka taj proizvod sada plaćaju 180 dinara. Poskupele su i sve vrste hleba čije cene nisu pod kontrolom države, piše Nova.rs.

Najnovije poskupljenje u pekarama dočekalo je juče i građane Niša.

Naime, „komercijalni“ hlebovi „Žitopeka“ poskupeli za pet do deset dinara.

Njihova cena u „Žitopekovim“ radnjama sada je oko 80 dinara, ali ima i skupljih. Rezani hleb koji se prodaje kao „hleb sa sedam zrna“ košta 95 dinara, a do nedelje je koštao 90 dinara.

Predsednik Unije pekara u Nišu, Bratislav Vukadinović, rekao je da pekari u Nišu na svakih dvadesetak dana koriguju cenu svojih proizvoda za 5 do 10 odsto.

– Linearno poskupljuje sve, “komercijalni” hleb, burek, pecivo. Četvrtina bureka je na početku godine bila 120 dinara, onda 130, letos je bila 150 pa 160 dinara, a sada je 180 dinara, izjavio je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, pekare u Nišu više ne dogovaraju cene svojih proizvoda sa Unijom pekara, već kome „zaškripi“ i ko ne može da pokrije troškove repromaterijala, podiže cene.

Pekari u Nišu ističu da se nalaze na tržištu i moraju da se ponašaju tržišno.

– Cene korigujemo minimalno da ne bismo izgubili kupce, mada primetno je da ljudi manje kupuju peciva, dok hleb hteli, ne hteli – moraju da kupe. Ne bismo podizali cene da repormaterijal ne poskupljuje. Prošle godine u ovo vreme cena domaće svinjske masti bila je 150 dinara, sada je 400. Zreo kravlji sir bio je 350 sada je 750 dinara, rekao je vlasnik jedne pekare u Nišu.

burek
Foto: Profimedia

On je kazao da je talas poskupljenja krenuo onog dana kada je država počela da podiže cene dizela i benzina.

Nišlije ističu da, u prodavnicama i pekarama hleb „Sava“ ili takozvani „Narodni hleb“, može da se kupi samo u jutarnjim satima, jer penzioneri ustaju rano i odmah ga pokupuju. Količine tog hleba koje stižu u prodavnice i pekare, prema rečima građana, znatno su manje od ostalih „komercijalnih“ hlebova.

Predsednik Unije pekara Srbije, Zoran Pralica, navodi da pekarski proizvodi jesu poskupeli, ali su te cene došle kao posledica drugih poskupljenja.

– Poskupljuju nafta, gas, materijali za pravljenje pekarskih korpi, plastičnih kesa, sve je poskupelo, kaže Pralica.

pekara
Foto: Slavica Panić / Nova.rs

On dodaje da je poseban problem skupo gorivo, pogotovo za one pekare koje vrše transport svoje robe u druge maloprodajne objekte.

– U skladu sa tim, morali su i pekari da podignu cene svojih proizvoda, ali zaista ni približno koliko su poskupele sirovine koje su nama potrebne. Primera radi, samo kvasac je za godinu dana poskupeo od 75 do 95 odsto, kaže Pralica.

On zaključuje da čak ni trenutne cene nisu zadovoljavajuće za pekare, ali da „ne može da se prelazi granica“, te da se pekari trude da cene formiraju u skladu sa životnim standardom građana.

Izvor: Nova.rs

Taksisti u Novom Sadu traže poskupljenje, start 200 dinara, km u prvoj tarifi 75 dinara

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link