Novi Sad

Taksisti u Novom Sadu traže poskupljenje, start 200 dinara, km u prvoj tarifi 75 dinara

Novosadski taksisti
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ / RINGIER

Cene goriva skaču iz dana u dan, a sa njima i troškovi namirnica i svega ostalog, pa je tako sve teže sa prosečnom platom izgurati do kraja meseca. Šta tek reći za one koji su osuđeni na život na minimalcu, osim da se svodi na preživljavanje ispod nivoa ljudskog dostojanstva.

Sledeći logiku opšteg trenda poskupljenja, novosadski taksisti će zahtevati od gradske vlasti da poveća minimalnu cenu usluga za 15 odsto po kilometru, kao i povećanje cene starta, prvi put nakon 5 godina, sa 140 na 200 dinara.

Taksisti sve teže posluju zbog skoka cene goriva

Predsednik privredne komore taksista Vojvodine, Radenko Vidaković, potvrdio je da se već razgovara o slanju dopisa Gradu, jer svake godine lokalna uprava donosi cenovnik, ali je situacija sada specifičnija zbog rasta troškova života, inflacije i cene goriva.

Prema njegovim rečima, proteklih meseci je cena goriva otišla značajno gore i taksisti sve teže posluju, tako da bi trebalo i što pre postići dogovor sa Gradom.

On objašnjava za 021.rs da je okviran predlog da korekcija cena bude za oko 15-20 odsto nagore, iako je cena goriva otišla i za 40 odsto.

Kako kaže, cena starta od npr. 200 dinara bi bila i dalje niža nego u Beogradu gde je već sada 220 dinara i tamo kolege traže da se start poveća na 280 dinara.

– To što tražimo nije neko veliko poskupljenje, od 15 do 20 odsto, dok je cena goriva sa oko 160 dinara po litru otišla gore i za 35 do 40 odsto. Sve zavisi šta će biti, jer ako nam to daju u neko skorije vreme, to možemo i da prihvatimo, ali ako ne daju, onda ćemo morati da tražimo još veće povećanje. Naime, ako cena goriva bude otišla još gore neće imati ko da vozi. Stranke već sada neće da koriste svoja vozila, jer im je jeftinije taksijima – objašnjava Vidaković.

Start 200, kilometar u prvoj tarifi 75 dinara

On navodi da još nema zvaničnog predloga cenovnika i zahteva taksista, jer su pregovori između taksista, te kada bude postignut dogovor, biće upućen zahtev gradskoj vlasti.

Mada zahteva taksista nema na papiru, kako 021.rs nezvanično saznaje od pojedinih taksista, predlog je da start ide sa 140 na 200 dinara.

Kilometar u prvoj tarifi povećao bi se sa 65 na 75 dinara, u drugoj (noćnoj) tarifi sa 78 na 90 i u trećoj tarifi (vangradska i praznična) sa 110 na 120 dinara.

Predlog taksista Gradskom veću bi bio i da čekanje po satu ide sa 850 na 1.000 dinara, dok se cena komada prtljaga ne bi menjala i dalje bi bila 50 dinara.

Ideja je takođe i da se ponovo uvede i četvrta tarifa, tzv “novogodišnja” koja važi za vreme tog državnog praznika, kada taksisti voze po duploj ceni prve tarife.

Sadašnje minimalne cene taksi prevoza u Novom Sadu uvedene su 1. decembra prošle godine, nakon što je odobreno poskupljenje za oko 10 odsto.

To je bilo treće poskupljenje taksija za tri godine, dok su pre toga godinama cene kilometra i starta bile nepromenjene.

Cene taksi prevoza su prethodno menjane novembra 2020. i jula 2018. godine kada su povećane za nekoliko dinara. Cene starta su bile usklađene početkom 2017, a poslednje poskupljenje pre toga bilo je 2012.

Izvor: 021

Popularni voditelj napustio Srbiju jer su mu dugovali 8 plata, u Beču vozio taksi po 12 sati da prehrani porodicu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
54 Shares
Share via
Copy link